85 éves JANE FONDA

2022. december 21-én 85 éves JANE FONDA Oscar-díjas amerikai színésznő

Nem volt könnyű a pályakezdése, világhírű színész apja, Henry Fonda tekintélye kezdetben teljesen agyonnyomta, mindenki csak “a kis Fonda-lány”-ként emlegette. Ő persze fellázadt, s mikor maga is észrevette, milyen szemrevaló lánnyá serdült, azzal bosszantotta apját, hogy közszemlére tette fedetlen kebleit.

Apja révén hamar bekerült a filmesek világába, s bár már féltucatnyi film volt mögötte, még mindig apuci elkényeztetett csemetéjeként foglalkozott vele a sajtó és a szakma. De ezt már tényleg nem tűrhette, megsértődött, s egészen Párizsig futott, ahol a nagy nőfaló hírében állt Roger Vadim karjaiba vetette magát. A neves rendező előbb egy remek szereppel vígasztalta meg – a Körbe-körbe máig Fonda egyik legjobb filmje -, majd elvette feleségül. De a lázadó Jane csak nem akart megbékélni a világgal, állandó résztvevője lett a 68-as diákmozgalmak megmozdulásainak és a vietnami háború elleni tüntetéseknek, akkortájt gyakrabban láthattuk a szónoki emelvényen, mint a filmvásznon.

Lassan azonban ő is lehiggadt, s miután olyan filmekben bizonyította be tehetségét, mint a Mezitláb a parkban, A lovakat lelövik, ugye? és a Klute, kibékült az apjával is, sőt a filmszakma nagymoguljai is megbocsátották neki korábbi kirohanásait, így a kitüntetések sem maradtak el; kétszer kapott például Oscar-díjat. S az imperialistákat ostorozó egykori farmernadrágos forradalmár egy időben annak a Ted Turnernek a felesége volt, aki egyszer egy szép nap reggelén meglepve tapasztalta, hogy egymilliárd dollárral több pénzt keresett mint várta, ezért odaajándékozta az ENSZ-nek. (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.