Emigráns napló – 2022. december 26.

Emigráns napló – 2022. december 26., hétfő

Most a karácsonyi ünnepek táján több időm van olvasni. Pláne több idő van elmélázni az olvasottakon.

Itt van mindjárt egy híres görög államférfi, a legendás hadvezér, a thébai Epameinóndasz. Bőségesen lehet róla olvasni, nagyságának érzékeltetése most talán csak annyit, hogy Plutarkhosz a Párhuzamos életrajzokban Hannibal legyőzőjét, Scipio Africanust állította vele párhuzamba.

Joggal, Epameinóndasz tette ugyanis a kis Thébait egy időre naggyá, a leuktrai csatában legyőzve a félelmetes Spártát, megtörve annak hegemóniáját. Joggal hihetnénk, hogy Epameinóndasz nemzeti hősként tért vissza Thébaiba, de ez persze nem igaz.

A helyzet ugyanis úgy állt, hogy Thébaiban – ahogyan a legtöbb görög városállamban – a vezetőket, köztük a hadvezéreket is meghatározott időre választották, s nehogy elszaladjon velük ló, egyszerre többet is. Thébaiban jelesül hetet, ők voltak a boiótarkhoszok, akik megbízásukat egy évre kapták, a határidő lejártakor kötelesek voltak lemondani.

Igen ám, de a határidő Kr. 370-ben éppen akkor járt le, amikor a thébai sereg nagyszabású katonai hadműveletekkel Spártát ostromolta. A boiótarkhoszok között vita támadt, mi legyen? Ha lemondanak hivatalukról, oda a fényes győzelem reményével kecsegtető helyzet, ha megmaradnak a sereg élén és kivívják a győzelmet, megszegik a törvényt. Epameinóndasz hathatós érvelésére végül úgy döntöttek, hivatalukban maradnak.

A dicsőséges hadjárat után a thébai sereg hazatért, ahol az öröm első pillanatai után Epameinóndaszt azonnal perbe fogták. Az ókori görög demokráciákban ugyanis nem nagyon tűrték, hogy az állam vezetői háborús vészhelyzetet hirdessenek ki, lehetőséget teremtve ezzel maguknak az önkényuralomra. A zsarnokságra még egy valódi háború sem szolgált elég indokul.

Így azután Epameinóndaszt a szövetségi törvényszék elé idézték, és csak egy hajszállal kerülte el a halált. De végül megkegyelmeztek neki, s így pár év múlva lehetősége volt a mantineai csatában legyőznie az egyedsült spártai-athéni sereget is. A görög történelem egyik legnagyobb csatájában halt meg.

This entry was posted in emigráns napló and tagged . Bookmark the permalink.