75 éve hunyt el HAN VAN MEEGEREN

2022. december 30-án 75 éve hunyt el HAN VAN MEEGEREN holland festő

Kiváló tehetségű művész volt, képeivel azonban sokáig a legcsekélyebb elismerést sem aratta, ezért elhatározta, megtréfálja a szakértelmükre oly büszke műítészeket. A művészettörténetet áttanulmányozva felfigyelt rá, hogy Vermeernek nagyon kevés képe maradt fenn, ezért aztán elkezdett a világhírű holland festő stílusában festeni.

Első Vermeer-képe 1932-ben “került elő” egy padlás sarkából, és felfedezése óriási szenzációt keltett. Később újabb négy Vermeer képpel jelentkezett, és hamisítványai olyan tökéletesen sikerültek, hogy a legtekintélyesebb szakértőket is megtévesztették. Természetesen milliomos lett belőle, egyik Vermeerjét – Krisztus Emmausban című képét azonban Göringnek adta el, s ezért a háború után kollaboránsként bebörtönözték. Ekkor – védekezésként – vallotta be, hogy hamisítványt sózott a náci-vezér nyakába, amit persze nem hittek el neki, mígnem vásznat és festéket kért, és megfestette utolsó Vermeer-képét.

Jellemző különben a “szakértő” kritikusok nagyképűségére, hogy ezek után sem látták be tévedésüket, és még évekig érveltek az ál-Vermeer képek valódisága mellett. Van Meegeren zseniális tehetségét bizonyítja az is, hogy képeit immáron saján jogán, az ő neve alatt is nagy megbecsülés övezi, pár éve például az ő hamisítványait is kiállították Hollandiában a nagyszabású Vermeer-tárlattal egyidőben. (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.