85 éves ADRIANO CELENTANO

2023. január 6-án 85 éves ADRIANO CELENTANO olasz énekes és színész

Elsöprő egyéniségű ünnepeltünket pályafutása elején az olasz Elvisként ünnepelték, s ebből sejthető, hogy valódi, “dögös” rockot énekelt. Nálunk is sokan fütyörészték annak idején az Azzurro, az Una festa sui prati és a 24 ezer csók – dallamos olasz nyelven Ventiquattromila bacci – című dalát, mely utóbbit egy rockzenére specializálódott magyar énekes is feldolgozott valami “nem harap a bácsi”-szerű akármi formájában.

Vissza Celentanóra; egyike a legsikeresebb talján előadóknak, negyven nagylemeze jelent meg, amelyekből eladtak vagy 70 millió példányt. A hatvanas évektől a filmiparba is bekapcsolódott, és színészként talán még több babért gyűjtött be. Népszerű filmje a Szerzetesek géppisztollyal, A pap és az örömlány, valamint a Táncoslábú tiszteletes. A szórakoztatóiparban szokatlan módon körülrajongott sztár létére konszolidált életet él, hatvan éve van együtt első feleségével, 1964-ben az akkor húszéves Claudia Mori énekesnő-színésznőt vette feleségül, aki három gyereket szült neki, és – bár a nyolcvanas években volt egy kis hullámvölgy a kapcsolatukban – boldogan élnek ma is.

Hazájában máig nagyon kedvelt, még a néhai II. János Pál pápa előtt is fellépett. Manapság is gyakran szerepel a médiában, szívesen hívják szórakoztató tévéműsorokba, akár fellépni, akát műsort vezetni vagy csak egyszerűen beszélgetni. Minden alkalmat megragad arra, hogy fellépjen az állatok védelmében, természetesen vegetáriánus, de a pizzát és a makarónit szereti.  (Kalendárium Press)

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.