95 éve született BACSÓ PÉTER

2023. január 6-án 95 éve született BACSÓ PÉTER filmrendező

Egész életében filmrendezéssel foglalkozott, úgyhogy pályafutásának ismertetése nem tesz ki pár sornál többet, 1973-ban a Dialóg Stúdió művészeti vezetője lett, és tanított a főiskolán.

Annál inkább tovább tart sikereit felsorolni, hiszen közel félszáz filmet csinált, köztük olyan remek alkotások vannak, mint a Te rongyos élet, a Sztálin menyasszonya és A tanú, amely 1968-ban készült, de hosszú évekig nem engedték bemutatni. Amikor aztán mégis a mozikba került, óriási sikert aratott, még a magyar nyelvre is hatással volt, hiszen például “a nemzetközi helyzet egyre fokozódik” kifejezés talán örökre fennmarad.

Apropó tanú! Mivel hosszú életét jószerivel a filmgyárban töltötte, nagy idők tanúja volt ő maga is, már a Valahol Európában című legendás film elkészítése körül is sürgölődött. Két felelősségteljes feladata volt: egyrészt ő mosta le a koszos gyerekszereplők haját petróleummal a tetvesedés ellen, másrészt az ő dolga volt, hogy reggelenként felkeltse Máriássy Félixet, feltegye a forgatásra induló lovasszekérre, és az úton vigyázzon, hogy le ne essen.

Talán ekkor kötelezte el magát végleg a rendezéssel, mert eredetileg színész akart lenni, ám padtársa és barátja, Makk Károly figyelmeztette feltűnő raccsolására, úgyhogy letett a tervéről. Szerencsénkre, pedig rendezőként is sok kalandban volt része, egyszer egyik korai kisfilmje ellen az úttörővezetők tiltakoztak, másszor Révai elvtárs dühöngött, hogy filmjében káromkodnak a gyári munkásnők. Aztán meg jött A tanú betiltása, s az csak a kisebb baj volt, hogy Bástya elvtárs külsőleg is hasonlított Czinege elvtársra… (Kalendárium Press)

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.