205 éve született GÖRGEY ARTUR

2023. január 30-án 205 éve született  GÖRGEY ARTUR honvédtábornok

Ha eredeti foglalkozásánál marad, akkor is bekerül neve a lexikonokba, hiszen elsőrangú tudós kémikus volt, ő fedezte fel a laurilsavat. Mégis inkább katona lett, s 1848-ban az Országos Honvédelmi Bizottmány őt nevezte ki a felső-dunai honvédsereg vezérévé. Tábornokká történő előléptetését maga Kossuth Lajos javasolta, aki Görgeyt az egész nyugati határszakasz védelmével bízta meg, ezt a parancsot azonban Görgey végrehajthatatlannak tartotta. Ez volt az első konfliktus Kossuth és Görgey között, mely viták elemzésével mára egész könyvtárat lehetne megtölteni.

Görgey a szabadságharc alatt sok szép katonai sikert aratott, mégis úgy emlékszik rá az utókor, mint aki Világosnál feltétel nélkül letette a fegyvert az orosz cári csapatok előtt. Tettének körülményei máig nincsenek megnyugtatóan feltárva, de már kortársai is bizonytalanok voltak vele kapcsolatban, hiszen a nemzeti tragédia természetesen nem merült feledésbe, ő azonban kilencvennyolc évig élt, s élete utolsó évtizedeiben mint a nagy idők legendás tanúját tisztelték.

Jó bizonyíték erre a halálakor megjelent egyik nekrológ, amely így fogalmaz: “Ha sorsa úgy végez róla, hogy a csatatéren kell elesnie, ha ellenséges golyótól, kardéltől leterítve hősi halállal, vagy az aradi vértanúk végzetében osztozva, mártírhalállal adózhat a nemzet jogaiért; ma bizonyára szobrok örökítenék meg országszerte emlékezetét, a neve ott ragyogna a történelemben, ahol a Hunyadiaké, Zrínyieké és Bercsényieké. Neki más sors jutott: a magyar ügy akkori elbukásában a legexponáltabb szerep vállalása, minden ódium elviselése, minden felelősség gondja és minden keserűség kálváriája.” (Kalendárium Press)

 

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.