90 éve hunyt el BARTOS RÓZA

2023. február 15-én 90 éve hunyt el BARTOS RÓZA, Vajda János felesége

Annak idején is megesett, hogy a miniszter félrelép, a pesti lapok többsége rövid hírben számolt be például egy szobalány esetéről, a Krónika emígyen: “1879. november 29-én délután egy szép fiatal lány, öngyilkossági szándékkal, a Dunába szándékozott ugrani, mert egy miniszteri titkár második kerületi lakására csalta, és megerőszakolta”. Bár a lapok csak a lány monogramját közölték, később kiderült, hogy a póruljárt hajadont Bartos Rózának hívták.

A tizennyolc éves lány meg is szülte törvénytelen fiát, akivel persze nem dicsekedett – nem is ő nevelte -, s amikor megismerkedett az 53 éves Vajdával, természetesen őt sem avatta be titkába. A költőt nem is nagyon érdekelték a részletek, halálosan beleszeretett a szemrevaló menyecskébe, a nagy korkülönbség ellenére össze is házasodtak. Ám hamar kiderült, hogy nemigen illenek össze; Róza vibráló személyiség volt, állandó ideges feszültségben élt, be nem állt a szája, folyton fecsegett, ha pedig felbosszantották, kibírhatatlan hisztit csapott. Tetézte a bajt, hogy Vajda meg ritka erőszakos ember volt, s mivel szexuális érdeklődése is a durvaság – saját szavai szerint az “őskori vadon érzékiség” – felé hajtotta, szegény asszonyt sokszor helybenhagyta, aki még jól járt, ha vérmes ura csak a pendelyt tépte le róla, mert így – bár teljesen pucéran – néha elmenekülhetett előle.

Így éldegéltek szépecskén, mígnem kiderült a féltve őrzött titok, válás lett a dolog a vége, s Róza fél évszázadon át próbálta megmagyarázni félresikerült házasságát a koszorús költő pártját fogó közvéleménynek. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.