295 éve hunyt el KÖNIGSMARK AURORA

2023. február 16-án 295 éve hunyt el KÖNIGSMARK AURORA svéd grófnő, Erős Ágost szász választófejedelem kedvese

A legendás Hans Christoph Königsmarknak, “a svéd Hannibál” néven tisztelt tábornoknak a leánya volt, s rettegett apja rendkívül gondos nevelésben részesítette. Így amellett, hogy gyönyörű szép lánnyá serdült, kivételes műveltséget is szerzett. Az még hagyján, hogy folyékonyan beszélt négy nyelven, de tudott latinul is, az antik költőket eredetiben olvasgatta. Mi több, ő maga is faragott verseket, sőt színdarabokat is írt. Az nem volt meglepő, hogy tudott zongorázni – a grófkisasszonyok akkoriban mind tudtak kicsit pötyögni -, de ő zeneműveket is komponált, s emellett művészien táncolt. Azzal pedig teljesen elkápráztatott mindenkit, hogy jártas volt a történelemben és az aktuális politikai kérdésekben, hiszen akkoriban ezek a dolgok a férfiemberek hatáskörébe tartoztak.

Nincs mit csodálkozni tehát azon, hogy minden férfit elbűvölt, aki közel került hozzá, természetesen első pillantásra levette a lábáról Erős Ágost szász választófejedelmet is, akinek az udvarába különben azért érkezett, hogy meggyilkolt testvéréért elégtételt követeljen a későbbi I. György angol királlyal szemben. Az elégtételt persze nem kapta meg, elnyerte viszont a szász uralkodó szerelmét, aki már haza sem engedte. Aurora a herceg hivatalos metresze lett, s műveltségével komoly tekintélyt szerzett a hercegi szeretők között. Erős Ágost ugyanis igen nagytermészetű férfiú volt, bármennyire is szeretett valakit, nem érte be vele, Aurora mellett is tartott még két másik kedvest.

De Aurore minden vetélytársnőjét lepipálta, így azt követően is megtartotta befolyását, hogy a herceg idővel ráunt, Ágost még kényes diplomáciai feladatokkal is megbízta. Ám sikert nem aratott, néhány álszent király ugyanis nem akart tárgyalni vele. Erre az okos Aurore szép csendben visszavonult a közélettől, beköltözött egy kolostorba, s annak főnöknőjeként fejezte be életét. Az ő Ágosttól született fia volt a francia hadsereg híres hadvezére, Szász Móric. (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.