190 éve született HOPP FERENC

2023. április 28-án 190 éve született HOPP FERENC optikus és műgyűjtő

Fiatalon látszerésznek tanult, de nem volt egy otthonülő típus, ötször utazta körül a Földet. Útjain főként kelet-ázsiai, kínai és japán műkincseket, ritkaságokat vásárolt, gyűjtőszenvedélye állítólag akkor kezdődött, amikor New York-ban egy japán megajándékozta egy ezüstpénzzel. Gyűjteményét később egyesítették az állam tulajdonában lévő kincsekkel, s ezekből nyílt meg 1923-ban a ma nevét viselő Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum az Andrássy úton.

A megnyitó óriási szenzáció volt, a korabeli sajtó így lelkendezett: “A nyaralóba lépve mindjárt szembetűnik a kert, amelyhez fogható nincsen sem a fővárosban, sem az országban. Mintha csak a mosolygó egű Japánnak egy részét varázsolták volna ide, a főváros közepébe. Buja keleti növények, ritka virágok ragadják meg a figyelmet, s a bokrok közül kandikálnak ki a hindu bálványok, a kínai és japán vázák és szobrok.” A múzeum anyaga körülbelül húszezer darabból áll, a Hopp-féle műkincsek 95 százaléka kínai és japán eredetű.

A múzeum – amely egyébként az egyetlen önálló kelet-ázsiai múzeum Kelet-Európában – 14 ezer kötetes könyvtárral is rendelkezik. És mindez a csoda jórészt egy képzetlen, de műértő optikusnak köszönhető. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.