210 éve hunyt el MIHAIL KUTUZOV

2023. április 28-án 210 éve hunyt el MIHAIL KUTUZOV orosz hadvezér

Zseniális stratéga volt, a Napóleon elleni háborúk hőse. Bár akkoriban szenilis vénembernek tartották, hisz a borogyinói csata idején már hatvanhétéves volt, s – tisztesség ne essék szólván – inkább látszott totyakos öregúrnak, mint lánglelkű tábornoknak. És sokáig úgy is tűnt, hogy ritka rossz választás volt kinevezése a védők élére, hiszen állandóan visszavonult, s amikor Moszkvát is feladta, honfitársai a fejét követelték.

Kutuzov persze tudta, hogy a franciák nehezen tűrik a borzasztó orosz telet, így tulajdonképpen a híres napóleoni “grande armée” – bár Kutuzov több csatában is megverte – végleges vereségét nem a csatatéren szenvedte el. Nem volt például elég takarmány a lovak ellátására, de Napóleon hamar túltette magát “ezen a csekélységen”. Drágán megfizetett érte. Amint a hadtörténészek később megállapították: “Ha Kutuzov hajlandónak mutatkozik az újabb mérkőzésre, a franciák helyzete talán jobbra fordulhatott volna. De az agg fővezér nem akart a császárnak alkalmat adni ahhoz, hogy az orosz haderőt végleg szétverje…” Napóleon nem tehetett mást, Kutuzov seregének állandó támadásai közepette hazaindult. Moszkvából még százezer francia katona kezdte meg a visszavonulást, de végül csak ötezren élték túl a szörnyű megpróbáltatásokat.

Az agg hadvezér pedig besöpörte az elismeréseket. Az oroszok Napóleon legyőzőjeként ünnepelték, megkapta a Szmolenszk hercege címet, s dicsőségének teljében hunyta le végleg a szemét. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.