80 éves CSOMÓS MARI

2023. szeptember 25-én 80 éves CSOMÓS MARI színésznő

Egy Sárospatak melletti kis faluból, Vajdácskáról indult, azon a vidéken gyönyörűen beszélnek magyarul, és ennek később ő is nagy hasznát látta, a főiskolai beszédórákon nem volt gondja soha. A főiskolára 1961-ben jelentkezett, s akkor ketten kerültek be abból a csoportból: ő és Bálint András. A diploma megszerzése után vidéki évek következtek, Veszprém, Szolnok, Kecskemét, majd 1978-ban a fővárosba került, előbb a Nemzetiben játszott, majd a Katona József Színház és az Új Színház tagja volt.

Színpadi szerepeinek puszta felsorolása is megtöltené az oldalt, úgyhogy csak két alakítását emeljük ki. Először a Medea címszerepét, amelynek előadása során két és fél óráig ült egy széken, és hatvan oldalnyi szöveget mondott el, teljesítménye igazán bravúros volt. Másodszor pedig említsük meg a Nem félünk a farkastól című világsikerű Edward Albee-drámát – ez utóbbi klasszikus filmes feldolgozásában Liz Taylor alakította az ő szerepét, a partnere Richard Burton volt, Csomós Marié pedig Bálint András, akivel – mint írtuk – együtt került be a főiskolára. Híres filmjei neki is vannak, például a Makra, a Cserepes Margit házassága és a 141 perc A befejezetlen mondatból, vagy később a Jadviga párnája és az Állítsátok meg Terézanyut!

“Én sohasem kértem szerepet, mert mindig azt akartam, hogy a sors válasszon ki a nekem fontos feladatokra. Meg is tette” – nyilatkozta egyszer, s igazat kell adnunk neki. Munkásságát kitüntetések sora jelzi, a Kossuth-díjat is megkapta, és beválasztották a Nemzet Színészei közé. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.