15 éve hunyt el PAUL NEWMAN

2023. szeptember 26-án 15 éve hunyt el PAUL NEWMAN amerikai színész

A legendás Elia Kazan tanítványa volt, és akkoriban még másként készültek a filmek. Mint egyszer elpanaszolta: “Amikor elkezdtem a szakmát, az összetartozás, a barátság és a vidámság volt a legfontosabb. Ma már csak az ütemterveket, a költségvetést, a bemutató időpontját nézik, és csak utoljára, hogy valójában mozit csinálnak.” Hogy igaza van-e, azt csak sejthetjük, de hogy ő valódi filmeket csinált, az bizonyos, elég csak A hallgatag ember, a Győzni Indianapolisban, a Macska a forró bádogtetőn, a Hosszú, forró nyár, Az ifjúság édes madara, a Bilincs és mosoly, a Buffalo Bill és az indiánok, A nagy balhé vagy a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című moziját említeni.

Mi sem természetesebb, hogy az Oscar-díjat is kiérdemelte, de jellemző módon éppen akkor, amikor beindította üzleti vállalkozását. 1982-ben alapította élelmiszergyártó cégét saját készítésű salátaízesítőjével, de később már a spagetti-mártás, a pattogatott kukorica és a limonádé is a vállalat keresett termékei közé tartozott. Üzletembernek is régivágású volt, úgy vélte, mivel vásárlásaikkal az emberek adják össze a millióit, kutya kötelessége valamennyit visszajuttatni belőle nekik. A színészek között messze ő vezette a jótékonysági listát, segítette a boszniai menekülteket, az afrikai éhezőket, és folytathatnánk a sort.

Élete alkonyán  már csak kedvtelésből forgatott, ehhez képest A kárhozat útja című filmben nyújtott alakításáért 2002-ben minden létező díjra jelölték. De neki már nem kellett a kedvében járni, ő már akkor nem volt lekenyerezendő reklámhordozó, nem is kapta meg egyiket sem. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.