75 éve született OLIVIA NEWTON-JOHN

2023. szeptember 26-án 75 éve született OLIVIA NEWTON-JOHN brit popénekesnő, színésznő

A csinos szőke hölgy nevéből is kitalálhatóan tudós ősökkel dicsekedhetett, de nem akképp, ahogy elsőre gondolnánk, ugyanis nem a legendás Isaac Newton leszármazottja volt, hanem a Nobel-díjas fizikus, Max Born unokája. Az Ausztráliában felcseperedett lány még tinédzserként country-dalokkal tűnt fel, s tulajdonképpen egyetlen dalnak köszönheti, hogy a popszakma vérkeringésébe került. Ez a dal a The Banks Of Ohio volt, ami előtte már énekesek tucatjainak a fantáziáját mozgatta meg. Az elhagyott és meggyilkolt szerelmes balladájának ez a lágy, nőies megközelítése végül általános népszerűséget  hozott  neki.  1974-ben  Grammy-díjas és az év country-énekesnője lett, aztán a filmvásznon tűnt fel,  felemás eredménnyel.

A John Travoltával forgatott Grease óriási siker volt – ennek a híres betétdala a You’re The One That I Want -, az Electric Light Orchestra  fémjelezte Xanadu viszont hatalmas bukás lett. A Grease különben John Travoltának különösen nagy élmény volt, a forgatáson ismerkedett meg ugyanis feleségével, Kelly Prestonal. Nyilván nem mindegy, hogy ki szólaltat meg egy bizonyos dalt, s Olivia bájos lénye eleve garancia volt a további sikerekre. Különösen jól sikerültek közös  felvételei John Travoltával, Andy Gibb-bel, Cliff Richarddal, s több listavezető dala is volt a hetvenes-nyolcvanas években,  például a Physical és a Summer Night.

Aztán  karrierje csúcsán visszavonult, férjhezment egy nála tíz évvel fiatalabb férfihoz, majd sikeresen megbirkózott a mellrákkal és házassága felbomlásával.  Ötévi hallgatás után, közel az ötvenhez visszatért a zene világába, stílszerűen egy country-albummal, Back With A Heart volt a címe. A tavaly meghalt színésznő, énekesnő 74 évet élt. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.