120 éve született VLADIMIR HOROWITZ

2023. október 1-jén 120 éve született VLADIMIR HOROWITZ orosz származású amerikai zongoraművész

Egyik tisztelője azt mondta róla, hogy “a zongorát zenekarrá változtatta”, s impulzív játéka tényleg lenyűgözte közönségét. Sokszor improvizált, s valóban versenyzett a zenekarral, egyre hangosabban és gyorsabban játszott, s olyan hangokat is beleszőtt játékába, amit a zeneszerző nem is írt a darabba. Kiváló muzsikus lévén azonban megengedhette magának, hogy bátran kísérletezzen. Élete utolsó éveiben játéka is megnyugodott, amint maga is megvallotta: “Több kontroll, több nyugalom és nincs többé hurrikán”.

Hosszú pályafutása során a legnagyobb művészekkel lépett fel, húsz hanglemezdíjat kapott, s mintegy százötven hanglemez készült vele. Nevezetes volt hirtelen elhatározásairól, s arról, hogy életében többször évekre felhagyott a koncertezéssel. Ugyanakkor szavatartó ember volt: halála előtt nem sokkal például megígérte, hogy részt vesz az operaévad megnyitóján a milánói Scalában. Az ünnepi alkalom előtt azonban meghalt, de, hogy ígéretét mégis “teljesíthesse”, holttestét a Scala főcsarnokában, nyitott koporsóban ravatalozták fel. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in classical music, külföldi évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.