5 éve hunyt el BERNARDO BERTOLUCCI

2023. november 26-án 5 éve  hunyt el BERNARDO BERTOLUCCI olasz filmrendező

A világhírű filmköltő, Pier Paolo Pasolini mellett tanulta a filmkészítést, első filmjét is mestere útmutatásai alapján készítette, még az akkori új hullám jegyében. Mi tagadás, nem nagyon bűvölte el a közönséget korai zsengéivel, 1972-ben azonban – megtalálva egyéni stílusát – egyenesen berobbant a legnagyobbak közé.

A világraszóló sikert a Marlon Brando főszereplésével forgatott Az utolsó tangó Párizsban című filmjével aratta, amely egyúttal hatalmas botrányt is kavart, akkortájt még igencsak merésznek számító erotikus jeleneteivel. Bertolucci egycsapásra ismert és gazdag lett, s ennek köszönhetően azóta alapos műgonddal kimunkált, csodás filmek sorát készíthette el. Remekül sikerült a Huszadik század című nagyszabású freskója, csak az volt a baj, hogy 5 óra 15 perc hosszúságúra sikeredett, s bár a gyártók vágtak belőle egy háromórás, fogyasztható változatot, azt meg ő nem engedte bemutatni, így a Burt Lancaster, Donald Sutherland és Robert De Niro főszereplésével készült mozi nem lehetett igazi közönségsiker. Ezután A Hold című lírai költeményével hívta fel ismételten a figyelmet magára, majd következett az 1987-es Az utolsó császár című filmje, amely minden addigi rekordot megdöntve kilenc Oscar-díjat kapott. S csak azért annyit, mert kilenc kategóriában jelölték a legmagasabb filmes kitüntetésre. A nálunk is vetített film egyébként négy és fél éven át készült, s nem kevesebb mint 30 ezer statiszta szerepelt benne.

Minden filmjének bemutatója esemény volt, de az Oltalmazó ég, A kis Buddha, a Lopott szépség és az Álmodozók meg is érdemli a kiemelt figyelmet. A csodás filmkészítő 77 évet élt. (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.