180 éve született PAUL VERLAINE

2024. március 30-án 180 éve született PAUL VERLAINE francia költő

Kettős életet élt, egyszerre létezett benne az angyal és a démon. Tiszta, szelíd, ártatlan, istenes verseket írt, olykor rendezett családi életet élt, maga volt a földre szállt angyal, gyakran engedett azonban az alkohol démona csábításának. Szerb Antal szerint “Verlaine kétségbevonhatatlanul hazug, alattomos, gyáva, képmutató, embertelen és gonosz volt”, s valóban, élete kész rémregény.

Bár voltak konszolidált pillanatai, különösen amikor börtönben ült, mert rálőtt testi-lelki jóbarátjára, Arthur Rimbaud-ra, általában azonban részeg volt. S ráadásul a rosszabbik fajtából. Képes volt például előrehaladott terhes feleségét megrugdosni, egyszer még fel is akarta robbantani az asszonyt. Élete végére a szó szoros értelmében ronccsá itta magát, mocskos utcanők között élt, egyik lábára megsántult, májbajos lett, cukor- és szívbajos.

Ilyen élet közepette Verlaine nem is lehetett más költő, mint szimbolista, hiszen a szimbolista költő nem az élményt mondja el, hanem az élmény által kiváltott hangulatot, így az élmény bár lehet beteg és mocskos, a hangulat mégis gyönyörű és tiszta.

Jó példa élete kettősségére az az eset, amikor a fiatal angol költő, George Moore meglátogatta, hogy verset kérjen tőle folyóiratába. Moore éppen egy szörnyű veszekedés közepén találta Verlaine-t, a költő és züllött élettársa még verekedett is. Moore gyorsan előadta kérését, majd elmenekült. Egy óra múlva visszament a versért, s Verlaine átadott neki egy gyönyörű, tiszta, szelíd költeményt.

Bármily furcsa, Verlaine rettenetes életét több költő irigyelte, mint ahány megvetette. Számosan követték a romlás, a mámor, a bűn útján. Az utána következő lírikusok egész sora tartotta szinte kötelezőnek magára nézve az “elátkozott költő” szerepét a lehető leghitelesebben megformálni.

A magyarok persze lelkesen csatlakoztak az európai trendhez, amint Szerb Antal is kiválóan rámutatott: “hogy Ady Endre mámorba pocsékolta életerejét, abban a verlaine-i példa nem egészen ártatlan”. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képen látható könyvet antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.