60 éves TRACY CHAPMAN

2024. március 30-án 60 éves TRACY CHAPMAN amerikai énekesnő

Pályája kezdetén az énekesnőt negatívan ítélték meg egyesek a feketék közül, beleértve több rappert. “Szomorú voltam, hogy azt mondták: a zenémet nem érti az afro-amerikai közönség”. A rapnek imperialista tendenciái vannak, mintha el akarná foglalni az egész, rendelkezésre álló területet. El akarnak választani bennünket a többi amerikaitól, holott sok közös van bennünk. Én nézem a country zenei programokat a tévében és barátaim meglepődve látják, hogy élvezem Glenn Campbell számait. Ő nagy gitáros volt és gyönyörű dalai voltak.”

Szülővárosa, Cleveland lakói a statisztika szerint a legnagyobb lemezvásárlók az Egyesült Államokban. Itt nevezte el a híres lemezlovas, Alan Freed az 50-es évek új zenei irányzatát rock and rollnak, és itt van a Rock And Roll Dicsőségcsarnoka is. Ugyanakkor Tracy nem próféta szűkebb hazájában. Az énekesnő, akit 1988-ban az Amnesty International Human Rights, Now! turnéja során ismert meg a világ, jelenleg San Franciscóban él. Itt gyakran ad jótékonysági koncerteket, de tiltakozik a felfogás ellen, hogy a művészeknek mindig minden megmozdulás élén ott kell lenniük. És akad a show-businessnek néhány olyan rituáléja, amelyen Tracy Chapman inkább nem vesz részt. Madridban például a lemezkiadója nyilvánosság előtt akarta neki átnyújtani a platinalemezt, azért az egymillió lemezért, amelyet Spanyolországban adtak el.

Ő ezt elutasította és kérte, hogy zárják ki az eseményből a nyilvánosságot. “Kényelmetlen arra gondolnom – indokolta – hogy annyi lemezt eladtam, mialatt kedvenc művészeim közül sokan nem is kerülnek fel a listákra. Ez ipar, de utálom, hogy akkora súlyt kapnak a számok, a díjak.” De szegénynek csak el kell viselnie, Freedom Now és Fast Car című dala immár klasszikus. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.