95 éve született JACQUES BREL

2024. április 8-án 95 éve született JACQUES BREL belga származású francia sanzonénekes

Egyesek szerint nem is énekes volt, hanem költő, aki nem azért írt szöveget a dalaihoz, hogy legyen mit énekelnie, hanem azért énekelt, hogy verseit eljuttassa a széles közönséghez. Talán ezért is volt utolérhetetlen és roppant népszerű, ma sem múlik el óra, hogy valamelyik francia nyelvű rádióban ne szólalna meg Brel valamelyik dala.

Pedig nem volt a mai értelemben vett igazi sztár, mert nem hagyta, hogy sztárt csináljanak belőle. 1967-ben gondolt egyet, abbahagyta az éneklést, és felcsapott filmszínésznek. Szintén sikert aratott, csakúgy mint később rendezőként. Leghíresebb filmje a L’homme de la Mancha, amelyben Don Quijote szerepét játszotta. Erős dohányos volt, és megtámadta az alattomos kór, a tüdőrák. Betegségével, mint valaha Gauguin, a csendes-óceáni szigetekre bujdosott, ott vitorlázott Tahiti körül, és várta a halált. Életében még egyszer visszatért Párizsba, lemezre énekelte legszebb dalait, majd hamarosan meghalt.

Belgiumban a hazaszeretet  költő-énekeseként tisztelik emlékét, mert senki nem énekelte meg szebben, hogy miért oly kedves neki Belgium, ez a lapos ország; Le plat bays, ez a címe leghíresebb dalának is. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.