45 éves CLAIRE DANES

2024. április 12-én 45 éves CLAIRE DANES amerikai színésznő

Művészcsaládban született, édesanyja textiltervező, édesapja fotóművész, úgyhogy szülei lelkesen támogatták színésznői ambícióit. Szisztematikusan készült a pályára, hatévesen balettozni tanult, s már kilencévesen Lee Strasberg világhíres színiiskolájába járt. Nem is volt gond a pályakezdésével, 13 évesen kapta első szerepét egy tévésorozatban, és azóta is szépen halad előre. Már tizenhétévesen világhírnevet szerzett, amikor a Rómeó és Júlia című film női címszereplőjeként Leonardo DiCaprio oldalán domborított.

Az azért jellemző, hogy azt megelőzően Shakespeare-ről nem sokat hallott harangozni, a forgatás előtt a rendező elküldte egy irodalomtanárhoz, aki nagy vonalakban elmagyarázta neki, hogy a Shakespeare Sisters popegyüttes és a halhatatlan drámaköltő egészen más tészta. De a fényes karrierhez Hollywoodban a legkevésbé a színésznők eszére van szükség, egyéb tekintetben pedig megfelel, igazán aranyos. Foglalkoztatják is, nálunk is ismert filmje egyebek mellett Az esőcsináló, a Börtönpalota, a Halálkanyar és Az órák.

S noha a Yale Egyetemen pszichológiát tanult, és zsidó szerelme kedvéért a héber nyelvvel is ismerkedett, van még mit okosodnia. Amikor például Manilában forgatott, a kedvesen érdeklődő filippinó újságíróknak ártatlan szemekkel elpanaszolta, hogy milyen hátborzongató városban élnek, mire országos botrány tört ki, a kormány még a filmjeit is betiltotta. A producerek a hajukat tépték, és azonnal elnézést kértek. Sőt, bocsánatkérő levelet is írtak a nevében, szerettek volna biztosra menni, ezért a szöveg megfogalmazását nem bízták rá. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.