Mai évfordulóink – 2018. október 20.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. október 20., szombat

a Nap kél 7.10, nyugszik 17.47 – a Hold kél 16.25, nyugszik 2.10 órakor

mottó: “Az életben a legnehezebb: megtalálni az igazi nőt.” Barta Lajos

– Vendel és Irén napja. A Vendel német eredetű név, s eredetileg a vandál származású férfiakat jelölték vele. Az Irén a görög Eiréné kiejtése nyomán született, s jelentése: béke.

– Ma van Szent Vendel emléknapja. A VI-VII. században élt skót herceg – pontosabban egy törzs vezérének a fia – volt, aki elhagyva az udvart a hatalomgyakorlás helyett inkább a remeteséget óhajtotta. Elzarándokolt Rómába, és oly erős vágy élt benne a magányos elmélkedés után, hogy nem tért haza, inkább beállt szolgálni a parasztok közé. Őrizte és gyógyította a jószágaikat, és sok csodát tett. Ő a pásztorok védőszentje.

– A népi kalendárium Vendel napját a pásztorok ünnepeként tartja számon. E napig be kellett fejezni a mezei munkákat, s e napon nem fogták be az állatokat, sőt, vásárokra sem hajtották a jószágot.

Ma: – Ma van a Csontritkulás Világnapja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * 

– 140 éve született BARTA LAJOS író. A maga korában népszerűek voltak drámái, közel félszáz színházi bemutatója volt. Prózai művei közül inkább elbeszélései érdemelnek figyelmet, a legsikerültebb talán az Öten a hóban című novelláskötete.

– 580 éve hunyt el JACOPO DELLA QUERCIA olasz szobrász. Legismertebb műve a valaha Siena főterén állott díszkút, amelynek helyén ma másolat látható. E munkája – a Fonte Gaia – oly jól sikerült, hogy alkotóját azután már csak Jacopo della Fonténak nevezték. (A műveit lásd külön posztban.)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves VIGGO MORTENSEN amerikai színész. A Gyűrűk ura című monumentális fantáziafilm-trilógia Aragornja már fiatalon kalandos életet élt, dán édesapja ugyanis igen mozgékony ember volt, így család bebarangolta fél Dél-Amerikát, éltek Venezuelában és Argentinában, Viggo pedig a dán mellett megtanulta az angol és a spanyol nyelvet is. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 50 éves JONATHAN AKPOBORIE nigériai labdarúgó, a német VfB Stuttgart és a válogatott volt csatára.

– 60 éves VALERIE FARIS amerikai rendező, videoklipek népszerű készítője, A család kicsi kincse című film rendezője.

– 65 éves KATONA KLÁRI táncdalénekesnő, a Könnyek nélkül, a Semmit nem jelent és a Savanyú a csokoládé című dal előadója, a Moziklip című film szereplője. (Részletesebben lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– SNOOP DOGG (1971) amerikai rapper, a népszerű  Tha Doggfather című album előadója.

– ERDÉLYI MÓNIKA (1972) műsorvezetőnő, az RTL Klubon a nevét viselő egykori beszélgető-show háziasszonya.

– ELFRIEDE JELINEK (1946) osztrák írónő, A zongoratanárnő című világsikerű regény szerzője, a 2004-es irodalmi Nobel-díj kitüntetettje.

– MICSIKO SODA (1934) japán császárné, Akihito császár felesége.

– DANNII MINOGUE (1971) ausztrál énekesnő, színésznő, modell, a világsztár Kylie Minogue testvére.

– TIMOTHY WEST (1934) brit színész és rendező, A Sakál napja, a Twist Oliver, a Kiálts szabadságot, a Halál Lockerbie felett és A piszkos trükk című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Egyéb, Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.