Mai évfordulóink – 2019. augusztus 31.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. augusztus 31., szombat

a Nap kél 6.01, nyugszik 19.27 – a Hold kél 6.55, nyugszik 20.26 órakor

mottó: “A válságos korok mérsékeltjei végeredményben sokkal vakmerőbbek, mint a szélsőségesek, hiszen mindkét részről kapnak pofonokat.” Fejtő Ferenc

– Erika és Bella napja. Az Erika német név, és az Erik női párja. A Bella spanyol, illetve olasz eredetű név, s azt jelenti: szép. Ezért aztán sok egyéb név mögé is odabiggyesztették, így lett például az Izabella és az Arabella. Ma Paulina és Ramóna nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Mára Boldog Ancina János Juvenál és Lindisfarnei Szent Aidan ünnepét írja elő az egyházi naptár. Mindketten püspökök voltak, az olasz Juvenál Saluzzo, az angol Aidan pedig Lindisfarne püspöke. Juvenál Nápolyban is működött, és nagy megbecsülésnek örvendett. Sokat tett az egyházi zene népszerűsítéséért, úgy vélte, hogy a zene kiváló eszköz a lélek Istenhez emeléséhez. Aidant Northumbria apostolának tartják, mert az ő püspöksége alatt fejeződött be Észak-Anglia keresztény hitre térítése. Templom- és kolostor alapításait felsorolni is lehetetlen. Juvenál 1604-ben, Aidan pedig 651-ben hunyt el, mindketten ezen az augusztus végi napon.

Ma: – Ma van Kirgizisztán, Malajzia, valamint Trinidad és Tobago nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 110 éve született FEJTŐ FERENC történész, író. (Könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 100 éve született a Pest megye Áporkán VÉGH GYÖRGY író és költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 265 éve született a Zala megyei Dióskálon VIRÁG BENEDEK tanár, költő, a magyar ódaköltészet egyik legjelesebb alkotója. Pesten és Pécsett tanult, majd világi pap volt, élete java részében azonban csak az irodalomnak és történetírói munkásságának élt. A felvilágosodás költője volt, s nagy hazafi, aki a II. József halálát követő nemesi megmozdulást versben köszöntötte. Egyébként ő maga inkább a szelíd bölcselkedést szerette, verseiben szívesen énekelte meg a természet szépségeit és az élet apró örömeit. Kiváló műfordító volt, kivált Horatius-fordításai gyakoroltak

– 50 éve hunyt el ROCKY MARCIANO amerikai ökölvívó. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves RICHARD GERE amerikai színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 50 éves JONATHAN LaPAGLIA amerikai színész, a Veszélyes küldetés, az Inferno és A gyűrű titka című film, valamint A körzet című filmsorozat szereplője.

– 45 éves ANDREJ MEDVEGYEV ukrán teniszező, a világranglista egykori éllovasa. Ma ünnepel még:

– EDWIN MOSES (1955) amerikai atléta, a 400 méteres gátfutás kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnoka, egykori világcsúcstartó.

– CHRIS TUCKER (1972) amerikai színész, A pénz beszél, Az ötödik elem és a Jackie Brown című film szereplője, a már folytatást is megért Csúcsformában című filmben Carter nyomozó alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.