Mai évfordulóink – 2020. május 29.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. május 29., péntek

a Nap kél 4.53, nyugszik 20.31 – a Hold kél 11.11, nyugszik 1.25 órakor

mottó: “Az utolsó pillanat utolsósága az utolsó utániból látszik, szükségszerűen későn.” Esterházy Péter

– Magdolna napja. Héber eredetű név, illetve pontosabban arámi, hiszen ez volt az ősi Magdala város neve, amely azt jelentette: bástya, torony. A Magdala városból származó nőket aztán Magdalénának nevezték, s ebből lett a magyar Magdolna. Ma Kund, Kúnó, Magdaléna és Teodózia nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Trieri Szent Maximinus emléknapja. A III. század végén, a IV. század elején élt, Poitiers-i Szent Maxentius testvére volt, és Trier püspökeként szerzett tekintélyt. Egyik híres karácsonyi beszédében azt mondta: “Krisztusnak azért kellett pogány ünnepen megszületnie, hogy azok, akik a pogány babonában leledzenek, elpiruljanak.” Engesztelhetetlen harcot folytatott az ariánus eretnekség ellen, és az is érdeme, hogy püspöksége alatt jelentősen bővítette a trieri Szent Péter-bazilikát.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 35 éve történt a tömegszerencsétlenség a brüsszeli HEYSEL-STADION-ban. A Liverpool-Juventus BEK-döntőn verekedés tört ki a két szurkolótábor között, a menekülő olaszok kidöntöttek egy téglafalat, és a tömeg a mélybe zuhant. 42-en meghaltak, több mint százan megsebesültek. * * *

– 180 éve született HANS MAKART osztrák festő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 100 éve született NEMES LÁSZLÓ író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 520 éve hunyt el BARTHOLOMEU DIAZ portugál felfedező. A kiváló hajós királya megbízásából igyekezett az Indiába vezető felderítésén, és 1487-88-as útján jelentős felfedezéseket tett, első európaiként ő pillantotta meg például először Afrika déli csúcsát, amit ő nevezett el a Jóreménység-fokának. Amely aztán a végzetét okozta, későbbi expedíciója során ugyanis a rendkívül veszélyes vizeken szerencsétlenül járt. Hajója eltűnt, ő pedig bizonnyal a tengerbe veszett.

– 10 éve hunyt el DENNIS HOPPER amerikai színész, rendező. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 145 éve hunyt el IZSÓ MIKLÓS szobrász. Egészen fiatalon részt vett a szabadságharcban, ezért a világosi fegyverletétel után bujdosnia kellett. Később Ferenczy István tanítványa volt, de külföldi tanulmányúton is csiszolta technikáját. Hazatérése után a Búsuló juhász című szobrával tűnt fel, majd sorra faragta portrészobrait, amelyekkel nagy sikereket aratott. A legszebb közülük a Egressy Bénit, a Fáy Andrást és az Arany Jánost ábrázoló. Jól sikerültek népi jeleneteket mintázó szobrai, művészi jelentőségét is főként az adja, hogy elsők között vette témáit a népéletből. Élete fő műve Csokonai debreceni szobra.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves MELANIE BROWN angol popénekesnő. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– ANNETTE BENING (1958) amerikai színésznő, a Szabó István rendezte Csodálatos Júlia című film főszerepéért a 2005-ös Golden Globe egyik kitüntetettje és az Oscar-díj jelöltje.

– LA TOYA JACKSON (1956) amerikai énekesnő, egyebek mellett a a Heart Don’t Lie, az Ain’t Nobody Loves You Like I Do, a You’re Gonna Get Rocked! és a Home című dal előadója.

– ADRIAN PAUL (1959) angol színész, A bagoly, a Merlin visszatér, az Aki becsapta a halált, a Zsaru az űrből és az Új faj című film szereplője, a Hegylakó című filmsorozatban Duncan MacLeod alakítója.

– SOMA /SPITZER GYÖNGYI/ (1966) előadóművésznő, műsorvezető, utóbb a Megasztár tehetségkutató vetélkedő zsűrijének tagja.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.