Mai évfordulóink – 2020. június 30.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. június 30., kedd

a Nap kél 4.50, nyugszik 20.45 – a Hold kél 15.26, nyugszik 1.36 órakor

mottó: “Magyarország sokra vihette volna, de mindég közbe jött valami.” Gyulai Pál

– Pál napja. A héten ez a harmadik Pál nap, úgyhogy a név viselői szinte egyfolytában ünnepelhetnek, s ez ilyen melegben igencsak veszélyes dolog. A Pál különben régebben népszerűbb volt mint manapság, II. István korában például már így hívták a kalocsai püspököt. Ma Bese és Emília nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van a Keresztény Vértanúk Emléknapja. Ilyenkor az első keresztény vértanúkra emlékezünk, akik 61-ben, a szörnyű római tűzvész utáni megtorlásban haltak vértanúhalált, miután az őrült Nero császár őket vádolta meg a gyújtogatással, ezért tömegesen végeztette ki őket.

Ma: – Ma van a Magyar Szabadság Napja.

-Ma van a Kongói Demokratikus Köztársaság nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 120 éve született Kassán SZABÓ ERNŐ színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 500 éve hunyt el II. MONTEZUMA, az utolsó azték uralkodó. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves RALF SCHUMACHER német autóversenyző. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 50 éves BRIAN BLOOM amerikai színész, a Ki szeret a végén, az Elfojtott viszonyok és a Túszmentő című film szereplője, a Smokey és a Bandita-filmekben Bandita alakítója.

– 35 éves MICHAEL PHELPS amerikai úszó, 23-szoros olimpiai bajnok, a pekingi olimpia nyolcszoros győztese, s ezzel az egy olimpián a legtöbb aranyérmet szerzett versenyző, minden idők legeredményesebb sportolója. Ma ünnepel még:

– CHERYL COLE (1983) angol énekesnő, a Fight for This Love, a Parachute, a Promise This, a Call My Name és a Crazy Stupid Love című slágerlistás dal előadója, Ashley Cole volt vűlogatott angol labdarúgó ex-felesége.

– LEA MASSARI (1933) olasz színésznő, a Rómában történt, A kaland, az Egy nehéz élet, a Banditasirató, a Szívzörej és az Allonsanfan című film szereplője.

– MIKE TYSON (1966) amerikai ökölvívó, erőszakos nemi közösülés miatt börtönben is ült volt nehézsúlyú profi világbajnok.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.