Mai évfordulóink – 2020. szeptember 4.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. szeptember 4., péntek

a Nap kél 6.07, nyugszik 19.18 – a Hold kél 20.36, nyugszik 8.02 órakor

mottó: “A gondolkodásról való lemondás a szellem csődje.” Albert Schweitzer

– Rozália napja. Latin eredetű név, de hozzánk az olasz Rosalia közvetítésével került. Jelentése nem meglepő: rózsa. Ma Móric, Mózes és Róza nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Palermói Szent Rozália ünnepe. Az 1166 körül meghalt szicíliai katolikus szűz oly nagy tiszteletnek örvendett, hogy a pestisjárvány sújtotta Palermo lakói végső kétségbeesésükben az ő földi maradványait hordozták körbe a városban. A járvány megszűnt, s Szent Rozália lett a pestises betegek védőszentje. Manapság szerencsére már nincs ki imádkozzon hozzá. De hazánkban e nélkül is nagy tiszteletnek örvend, Esterházy Pál a fraknói vár mellett kápolnát épített neki, de általában szerepel a hazai Szentháromság-szobrok mellékalakjai között is. A Rozália név is azért volt nagyon népszerű, hogy viselőjét megóvja a betegségektől.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 115 éve született RÁDAY IMRE színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éve hunyt el ALBERT SCHWEITZER német orvos, polihisztor. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves KARDA BEÁTA táncdalénekesnő. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 50 éves BARABÁS KISS ZOLTÁN színész, A nagy hal című film, valamint utóbb a Madách Színházban az Anna Karenina, Az operaház fantomja és a Macskák című darab szereplője.

– 50 éves LÉTAY DÓRA színésznő, a Jóban, Rosszban című filmsorozatban Pongrácz Réka alakítója.

– 60 éves DAMON WAYANS amerikai színész, a Roxanne, a Színek, A földi lányok csábítóak, a Nicsak, ki beszél még, Az utolsó cserkész, a Szupermanus, a Dől a lé és a Golyóálló című film, valamint a Mi a helyzet, apu? című filmsorozat szereplője. Ma ünnepel még:

– BEYONCÉ (1981) amerikai énekesnő, a Destiny’s Child együttes tagja, az If I Were A Boy, a Single Ladies és a Sweet Dreams című dal előadója.

– BORBÉLY ALEXANDRA (1986) színésznő, a Testről és lélekről című film főszereplője, mely alakításáért Berlinben elnyerte az Európai Filmakadémia legjobb európai színésznőnek járó díját.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.