60 éve hunyt el WEINER LEÓ

Szeptember 13-án 60 éve hunyt el WEINER LEÓ zeneszerző

Amikor bemutatták első zeneművét, a Magyar szerenádot, a tekintélyes kritikus, Csáth Géza nem győzött szabadkozni: “Mi magunk is némileg furcsának érezzük a helyzetünket, hogy egy ilyen fiatal emberről máris a föltétlen elismerés hangján kell írnunk, de nincsen másképp a dolog… Amit ez a huszonkét éves cingár fiú a magyar ritmusokkal cselekszik, maga is kész bizonyítéka annak, hogy ő az, aki még sokat fog cselekedni nemzeti műzenénk továbbfejlesztése körül.”

S lőn! Weiner lett az új magyar zene egyik legkiválóbb alkotója. Csáth később sem fukarkodott a dícsérettel; “A finom zenei humornak Mozart óta ilyen képviselője még nem akadt” – írta róla, de más kritikusok is nagyon nagyra tartották. Huszonnyolcévesen felkérte a Nemzeti Színház, hogy írjon kísérőzenét a Csongor és Tündéhez, de balul ütött ki a dolog, mert olyan igényes zenemű született, hogy a színház három évig készült fel a bemutatására. Pedig Weiner nem volt képzett zeneművész, “nem zavarta meg a fejét a sok partitura”, mindössze három hónapig tanítgatták zongorázni, a többit maga sajátította el. Annyira, hogy később tanított, sőt, a legnagyobb zenepedagógusokéval egy sorban emlegetik a nevét.

Alapos ember volt, egy-egy művét hónapokig, egyik vonósnégyesét egy álló esztendeig csiszolgatta, s csak tökéletesen kimunkált művet adott ki a kezéből, ezért aztán alkotásaiban “nem halljuk kétszer azt, amit csak egyszer kellene hallani”. Zeneművei romantikus stílusuk miatt nagyon kedveltek voltak, amint valaki írta: “zenéje üde és természetes, mint egy mezei virág”.

Pedig Weiner Leó bizonyára életében sosem látott mezei virágot, megrögzött pesti ember volt. Nemhogy erdőben, de még vidéken sem járt, a népzenét sem ismerte személyesen, pesti szobájából csak akkor mozdult ki, ha feltétlenül muszáj volt. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in classical music, halálozási évforduló, magyar évfordulók, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.