65 éve hunyt el A.A. MILNE

Január 31-én 65 éve hunyt el A.A. MILNE angol író

Alan Alexander Milne írt drámákat, verseket, regényeket, esszéket, lapszerkesztőként dolgozott, és sikeres színpadi szerzőnek számított, darabjait a londoni West Enden éppúgy telt házakkal játszották, mint a New York-i Broadway-n.

Mégsem nagyon ismernék a nevét csak a tudós irodalomtörténészek, ha meg nem írja saját hatéves kisfiának a Micimackót. Kicsit filozófikus, bájos meséje hamar világsiker aratott, egy csomó nyelvre lefordították, nálunk még népszerűbb is, is mint sok más helyen, köszönhetően Karinthy Frigyes zseniális magyarításának. A magyar olvasók által A Nagy Könyv játék élmezőnyébe is beválasztott mese szereplői Milne kisfiának plüss játékállatai, és Karinthy-féle elnevezésük is telitalálat. A Százholdas pagony is létezett, a Milnéék dél-angliai otthona melletti erdő az. A Micimackó latin fordítása is bravúros, természetesen magyar ember, Lénárd Sándor munkája, aki tréfából ültette át latinra, ám a fordítás olyan jól sikerült, hogy angol és német nyelvterületen latin tankönyvként használták.

A Micimackó sikerén maga Milne is csodálkozott, azt például sose hitte volna, hogy nemzeti kincsnek nyilvánítják azt a magnótekercset, amelyen saját maga olvassa fel fiának – Róbert Gidának – azt a fejezetet, amelyben “Micimackó és Malacka vadászni mennek, és kis híja, hogy menyétet nem fognak”. Egyébként Róbert Gida, vagyis Christopher Robin, azaz Milne fia felnőtt emberként könyvet írt az apjáról, s abban közel sem tartotta jó szülőnek, egész életében nem tudott közel kerülni hozzá.

Milne szegény különben élete utolsó éveit súlyos betegen élte le, agyműtétje után már járni sem volt képes. De a Micimackó azóta is hódít, napjainkban is nagyon népszerű olvasmány. A Micimackót elemzik komolyan és tréfásan, szereplőiről pszichiátriai szakvélemény is készült. E szerint Micimackó kórosan mézfüggő szenvedélybeteg, aki mindent megtesz, hogy napi adagjához hozzájusson. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza természetesen a Micimackót kínálja, 30% kedvezménnyel.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.