65 éves JOHNNY ROTTEN

Január 31-én 65 éves JOHNNY ROTTEN angol énekes

Londonban született, fiatal korában nagy nyomorban élt, kiskorában majdnem elvitte egy agyhártyagyulladás. A srác többször összeütközésbe került a törvénnyel, a teljes zülléstől Malcolm McLaren mentette meg, aki 1975-ben felfigyelt az üzletében lődörgő fiúra. Rögvest szerződtette is énekesnek a Sex Pistols-ba, erre alkalmassá tette, hogy soha nem énekelt még, viszont fel volt vágva a nyelve.

Az eredetileg John Lydon névre hallgató fiú művésznevét a mosakodás iránt táplált ellenszenvének köszönhette. A Pistols már első fellépésével hatalmas botrányt okozott, Rotten a kilátástalan jövőről, anarchiáról, fasizmusról, erőszakról és abortuszról énekelt. A banda élő tévéadásban káromkodott, tagjait többször majdnem meglincselték az utcán, ennek ellenére a kiadók csak úgy kapkodtak utánuk, majd legalább ennyire igyekeztek, hogy megszabaduljanak tőlük. Az EMI-nak például több százezer fontot ért meg, hogy túladjanak a bandán, amelytől még lemezt sem jelentettek meg. A punk-csapat összesen egy albumot adott ki életében, a Never Mind The Bullocks, Here’ The Sex Pistols címét úgy lehetne fordítani: Ne törődj a f***fejekkel, itt a Sex Pistols. A 12 dalt tartalmazó lemez stílszerűen egy a táplálkozási csatorna végéből kiáramló léghanggal ér véget, miként kipukkadt az egész punk-svindli is. Az első amerikai turné első állomásán összevesztek, Sid Vicious kiszállt, őt később barátnője megkéseléséért perbe fogták, de az ítélethozatal előtt túladagolta a heroint.

Lydon – immár polgári nevén – létrehozta a Public Image Ltd. együttest, amely a Pistols nyomán haladt tovább a nyolcvanas évek végéig, de sokkal kulturáltabban és magasabb színvonalon – nem is volt olyan sikeres. 1996-ban újjáalakult a Sex Pistols, de a pénzszagú, felejthető produkciót közöny fogadta. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.