Elhunyt FÜLÖP edinburghi herceg

Elhunyt FÜLÖP edinburghi herceg

II. Erzsébet angol királynő férje András görög herceg fiaként Korfu szigetén született egy konyhaasztalon, s a menekülő görög királyi család tagjaként bizony izgalmas gyerekkora volt. Serdülőkora óta Angliában élt hercegi nagymamájánál, majd egy másik rokona, Lord Mountbatten ösztönzésére katona lett. Igen fess fiatalember vált belőle, a nők egész hada vette körül, s már majdnem gyűrűsmenyasszonya lett egy kanadai lány, amikor Lord Mountbatten közbelépett, és megismertette Erzsébet hercegnővel, akinek éppen egy jótermészetű, kedves, nyalka legényt kerestek. A fiatalok egymásba szerettek, majd 1947-ben összeházasodtak, s boldogan éltek Fülöp mostani haláláig.

A herceget az alattvalók is kedvelték, főként mert nagyon hasonlított egy átlagemberhez, a királyi udvar szerint túlontúl is. Híres volt szellemes – bár gyakran kínos – beszólásairól, egyszer a skót nőszövetség tagjainak fejtegette, hogy a brit nők nem tudnak főzni, máskor meg a süketnémák fesztiválján osztotta meg a felismerését, miszerint a süketek azért nem hallanak, mert túlságosan közel ülnek a zenekarhoz.

A brit külügyminisztérium is állandó frászban volt, ha Fülöp külföldre ment, bár ha a királynőt kísérte, szinte megszólalni se hagyták. Ám sokszor ment egyedül, és akkor nagyon nagy volt a veszély. Egyik kínai látogatása során például figyelmeztette az ott tanuló brit diákokat, ne maradjanak sokáig, mert nekik is ferde szemük lesz, majd vendéglátóit halálra sértve így viccelődött: Mi az, aminek négy lába van, de nem szék, két szárnya, de nem repülőgép, úszik, de nem hajó. Nem tudom, de ha létezik, a kínaiak megeszik.

Minket is megfricskázott, amikor Erzsébet királynővel nálunk járt, a Halászbástyán sétálgatva egy turistát örvendeztetett meg a felismerésével, miszerint tudható, hogy az illető nem magyar, mert nem elég kövér hozzá.

Mindezek ellenére kedves, kellemes ember volt, kedvelték az alattvalók. Az edinburghi herceg nagyon szép kort ért meg, júniusban lett volna 100 esztendős. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in elhunyt, halálhír. Bookmark the permalink.