Mai évfordulóink – 2021. május 27.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. május 27., csütörtök

a Nap kél 4.55, nyugszik 20.28 – a Hold kél 22.07, nyugszik 5.30 órakor

mottó: “Az ágy közös. / A párna nem.” Pilinszky János

– Hella napja. Német eredetű név, a Helena rövidülése által keletkezett, illetve a Helga változataként alakult ki. Ma Paszkál, Pelbárt, Gyula, János nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha ma ünnepelnek.

– Ma van Canterbury Szent Ágoston emléknapja. A VII. században élt római térítette meg Ethelbert angolszász királyt, és a katolikus vallás elterjesztésében egyéb érdemei is múlhatatlanok. Ő volt az első canterbury érsek, s emlékét ma is kivételes tisztelet övezi; ő az Angolok Apostola.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 100 éve született Balassagyarmaton JOBBÁGY KÁROLY költő és műfordító. Nógrád megyei szülötte volt, de negyedszázadon át a budapesti Eötvös József Gimnáziumban tanított. Verseken kívül szívesen írt elbeszélő költeményeket, és sokat fordított orosz költőktől. Nagyon kedvelte az egyszerű, népdalszerű versformákat, jó példája ennek a Vujicsics Tihamér halálára írt csodaszép költeménye, a Szentendrei búcsú.

– 40 éve hunyt el PILINSZKY JÁNOS költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 85 éves LOUIS GOSSETT JR. amerikai színész. A magyar nézők is jól ismerhetik, hiszen a hazai mozikban is vetítették A terror iskolája, az Utazások nagynénémmel, a Kedves ellenségem, az Afrikai koktél és A múmia legendája című filmjét, és szerepel a Vasmadarak-filmekben. A magyar képernyőkre pedig az Egy tiszt és egy úriember című filmje jutott el, amiért megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

– 65 éves GIUSEPPE TORNATORE olasz filmrendező, a Cinema Paradiso, a Mindenki jól van, a Puszta formalitás, Az óceánjáró zongorista legendája és a Maléna című film írója és rendezője, akinek állandó operatőre Koltai Lajos. Ma ünnepel még:

– JOSEPH FIENNES (1970) angol színész, a Szerelmes Shakespeare, az Elizabeth, az Ellenség a kapuknál, a Luther és a Lélektől lélekig című film szereplője.

– JAMIE OLIVER (1975) angol szakács és tévésztár, a nálunk Egyszerűen főzni címmel vetített népszerű sorozat séfje.

– PELLER KÁROLY (1979) színész, a Jóban Rosszban című tévésorozatban Molnár Csaba alakítója.

– PRESSER GÁBOR (1948) zeneszerző, az LGT együttes tagja, a Vígszínház zenei vezetője, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című legendás musical egyik zeneszerzője, egyebek mellett Az erőd, a Ripacsok, a Sose halunk meg és a Szerelem utolsó vérig című film zenéjének komponistája.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.