590 éve hunyt el JEANNE D’ARC

2021. május 30-án 590 éve hunyt el JEANNE D’ARC, az “orléans-i szűz”

Egyszerű francia parasztlány volt, aki annak szomorú élményével nőtt fel, hogy honfitársait az angol megszállók nyomorgatják. Buzgó hívő lévén sokat imádkozott, idővel látomásai lettek, s lassanként az a meggyőződés alakult ki benne, hogy az Isten őt szemelte ki Franciaország megmentésére. S bár VII. Károly király szintén jó katolikus volt, a csenevész kislány hadvezéri ambícióitól nem nagyon hatódott meg. Johanna azonban addig rágta a fülét, míg kénytelen-kelletlen rábízott egy kis csapatot, s az angoloktól szorongatott Orléans felmentésére küldte.

Johanna lelkesen állt hadai élére, emberei tudomására hozta, hogy őt a Gondviselés küldte, a kétkedőket pedig egyenként győzte meg. Alencon hercegét például így bátorította: “Ne féljen hercegem, semmi baja nem lesz, megígértem a feleségének, hogy sértetlenül hozom vissza.” S mikor egy tűzharc során a herceget elparancsolta arról a helyről, ahol nemsokára mindenki halálos lövést kapott, nemcsak a herceg, de az egész sereg meggyőződött róla, hogy Johannát tényleg a Gondviselés küldte. Lelkesen követték a legvakmerőbb helyzetekbe is, ennek a megingathatatlan hitnek köszönhették Orléans bevételét is, az ostrom sikerén nemcsak az angolok, de maguk a franciák is meglepődtek. Ettől fogva a franciák tűzbe mentek volna érte, az ellenség pedig nevének hallatára is menekült, így az angol hadvezetésnek nem volt nehéz felismernie, amíg Jeanne d’Arc él, reményük sincs a sikerre.

A francia előkelők is irigykedve nézték azonban az írni-olvasni sem tudó parasztlány növekvő befolyását, s végül a franciák nemzeti hősnőjét saját honfitársai árulták el az angoloknak, akik elfogták, eretnekség vádjával perbe fogták, s máglyán elégették. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.