Mai évfordulóink – 2021. május 31.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. május 31., hétfő

a Nap kél 4.52, nyugszik 20.32 – a Hold kél 0.53, nyugszik 9.50 órakor

mottó: “A szerelem ridegebb, mint a halál, de a mozi forróbb, mint az élet.” Rainer Werner Fassbinder

– Angéla és Petronella napja. Az Angéla a görög angelosz, azaz angyal szóból származik, s a latin Angelus férfinév női párja. A Petronella etruszk eredetű, azt jelenti: szikla, és a latin Petronius férfinév női változata. Ma Marietta és Roland nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma Szent Petronellára emlékezik az egyház. Szent Péter apostol lánya volt, és kivételes szépségű lány, akit apja, hogy megvédje a tolakodó férfiaktól, megbetegített. Feltűnt ez Péter tanítványainak is, akik meg is kérdezték tőle: csodás képességével annyi beteget meggyógyított már, miért pont a lányát hagyja szenvedni? Ekkor Péter a lányhoz fordulva ráparancsolt, keljen fel, mire Petronella gyógyultan szállt ki az ágyból. Amikor elég erős lett a hite, apja végleg meggyógyította. Ekkor azonnal feleségül kérte egy nemesifjú, ám Petronella három napot kért tőle, ami alatt állandó imádkozások közepette halálra vált.

Ma: – Ma van a Nemdohányzó Világnap.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 40 éve hunyt el LÓRÁNT GYULA labdarúgó. A legendás “aranycsapat” védelmének oszlopos tagja volt, így részese a válogatott világraszóló sikereinek; az 1952-es olimpiai győzelemnek, az “évszázad mérkőzésén” az angolok legyőzésének a Wembley-ben, de persze a “kudarcoknak” is, amikor az 1954-es vébén válogatottunk “csak” ezüstérmet szerzett. Visszavonulása után edző lett, a Köln, a Bayern München, majd a Schalke 04 mestere volt, s egy szaloniki meccsen a kispadról lefordulva érte a halál.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves GÁRDAY GÁBOR operaénekes. A kiváló bariton az Operaház énekkarában kezdte a hivatásos éneklést, több mint negyedszázada pedig magánénesként növeli hírnevét. Az utóbbi pár évben sok szép feladat és számos siker jutott osztályrészéül; elénekelte a Gianni Schicchi cím-szerepét, a János vitéz Bagóját és a Dózsa Zápolyáját, volt a Hunyadi László, a Márta, a Pomádé király új ruhája és A végzet hatalma című opera szereplője, később pedig a Tosca című operában hallhattuk. Sokat szerepelt zenés tévéjátékokban, és szívesen énekel a szabadban; pár éve Szegeden a Bánk bán II. Endréjeként adta ennek fényes tanúbizonyságát.

– 45 éves COLIN FARRELL ír színész, a Törvényen kívül, a Hart háborúja, a Különvélemény, A fülke és a Beavatás című film szereplője, a Nagy Sándor, a hódító című film címszereplője. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 60 éves LEA THOMPSON amerikai színésznő, a Mesék a kriptából, A cápa 3., A magányosság varázslója, a Dennis, a komisz, a Vissza a jövőbe és a Beverly Hill dili című film szereplője, a Fedőneve: Jane Doe-filmek címszereplője. Ma ünnepel még:

– TOM BERENGER (1949) amerikai színész, az Ölni vagy meghalni, A rét, a Sliver, A szakasz, a Démoni csapda, a Testőrbőrben és az Egy gyilkosság forgatókönyve című film szereplője.

– CLINT EASTWOOD (1930) Oscar-díjas amerikai színész és rendező, az Egy marék dollárért, A jó, a rossz és a csúf, a Bármi áron és a Holtbiztos tipp című film szereplője, a Nincs bocsánat, Az igazság napja, az Államérdek, a Tökéletes világ és A szív hídjai című film rendezője és főszereplője.

– ERDEI ZSOLT (1974) ökölvívó, a 75 kilós súlycsoport világ- és Európa-bajnoka, a WBO profi világszervezet félnehézsúlyú világbajnoka.

– BROOKE SHIELDS (1965) amerikai színésznő, a Kék lagúna, a Szahara, a Csinibaba, az Aranyvadászat, A flipperkirálynő, a Gyorsasági szakasz és a Franco Zeffirelli rendezte Végtelen szerelem című film főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.