175 éve hunyt el XVI. GERGELY pápa

2021. június 1-jén 175 éve hunyt el XVI. GERGELY pápa

Metternich, a konzervatív Habsburgok és a maradi bíborosok segítették a pápai trónusra 1831-ben, s azért esett pont rá a választás, mert a rendkívül szigorú szerzetesi életet élő kamalduli rend tagja, illetve vezetője volt. E tekintetben nem csalódtak benne, Bartolomeo Capellari – így hívták ugyanis – pápaként is folytatta vakbuzgó életmódját, de hát egy hatvanhat éves ember már nehezen változik.

XVI. Gergely alatt a Pápai Állam teljesen kirítt európai környezetéből, a pápa ugyanis minden új dolgot az ördög ármánykodásának tekintett. Megtiltotta például a vasútépítést, sőt, a gázlámpát sem engedélyezte, így amikor már szerte Európa nagyvárosaiban gázlámpák égtek, Róma utcáin olajmécsesek pislákoltak. Természetesen eretneknek nyilvánított minden társadalmi és politikai változást is, így uralma alatt a Vatikán a maradiság nevetséges jelképe volt. Azon már nem is háborodtak fel, inkább csak furcsán szörnyűlködtek, hogy az inkvizíció feladatául szabta azon ördöggel cimboráló személyek felkutatását, akik nemzőképtelenné teszik a parasztok jószágait. A Pápai Állam lakói persze nehezen tűrték a maradi öregember zsarnokságát, ám a pápa a keresztényi irgalmat feledve, meglehetős szigorral torolta meg a legkisebb ellenvéleményt is, így a börtönök – Isten dicsőségére – zsúfolásig teltek rabokkal.

Saját életvitelében azért enyhített némiképp a szigoron, szerette a bort és a pezsgőt, s bennfentes rossznyelvek szerint minden este lerészegedett. Rémes uralkodásának egyetlen pozitívumaként talán a missziós tevékenység fellendítését lehet említeni. Sajnos tizenöt évig ült Szent Péter székében, szegény utóda, IX. Pius első intézkedéseivel nem győzte szabadon engedni a politikai foglyok hadát. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.