Mai évfordulóink – 2021. június 30.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. június 30., szerda

a Nap kél 4.50, nyugszik 20.45 – a Hold kél 0.14, nyugszik 11.10 órakor

mottó: “Egy miniszterhez még rosszabbul illik, ha ostobaságokat fecseg, mint ha elköveti.” Paul de Gondi

– Pál napja. A héten ez a harmadik Pál nap, úgyhogy a név viselői egész héten egyfolytában ünnepelhetnek, s ez ilyen melegben igencsak veszélyes dolog. A Pál különben régebben népszerűbb volt mint manapság, II. István korában például már így hívták a kalocsai püspököt. Ma Bese és Emília nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van a Keresztény Vértanúk Emléknapja. Ilyenkor az első keresztény vértanúkra emlékezünk, akik 61-ben, a szörnyű római tűzvész utáni megtorlásban haltak vértanúhalált, miután az őrült Nero császár őket vádolta meg a gyújtogatással, ezért tömegesen végeztette ki őket.

Ma: – Ma van a Magyar Szabadság Napja.
– Ma van a Kongói Demokratikus Köztársaság nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 50 éve járt szerencsétlenül a SZOJUZ-11. Az űrhajóban három szovjet űrhajós készült vissza a Földre, amikor leszállás közben a kabinból elszökött a levegő, így az utasok életüket vesztették. * * *

– 100 éve született Budapesten BALTHAZÁR LAJOS vívó. Párbajtőrvívásban jeleskedett, tucatnyi országos bajnokságot nyert, s a világversenyeken is szép sikereket aratott. Kétszer lett világbajnoki ezüstérmes, s a melbourne-i olimpián is a dobogó második fokára állhatott. Visszavonulása után sportvezető lett, sokat tett a magyar vívás világszínvonalúvá tételéért.

– 110 éve született CZESLAW MILOSZ lengyel író, költő. A mai Litvániában született, ott jelentek meg első versei is. A német megszállást Varsóban vészelte át, majd a háború után kulturdiplomata volt Washingtonban és Párizsban, s 1951-ben a francia fővárosban politikai menedékjogot kért. Később az Egyesült Államokba költözött, s a Berkeley Egyetemen tanított. Világhíres művek sorát írta, magyarul is mind olvasható, így A rabul ejtett értelem, A hatalom megragadása, a Szülőhazám Európa és Az Ulro országa. A lengyel másként gondolkodók legendás alakja, a totalitarizmus elleni harc szimbóluma 1980-ban megkapta a Nobel-díjat. 1989-ben részben hazaköltözött, s végül 2004-ben Krakkóban hunyt el.

– 130 éve született Székelykeresztúron SÁNDOR JENŐ dalszerző. A múlt század húszas-harmincas éveinek egyik legnépszerűbb slágerszerzője volt, magyarnótái, dalai közül több örökzölddé vált, például a Van egy szőke asszony… és a Nem tudom, az életemet hol rontottam én el… kezdetű. Sok magyar filmhez is komponált zenét, Karády Katalin különösen szívesen énekelte őket. îrt operetteket is, közülük a Halványsárga rózsa és a Weekend aratta a legnagyobb sikert. Egyébként jogi doktorátussal a zsebében nappal szorgalmas kistisztviselő volt, a bohém világot oly híven visszatükröző dalait éjszakánként komponálta. Maga is hegedült, saját népi zenekara volt.

– 10 éve hunyt el PETROVICS EMIL zeneszerző. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves MIKE TYSON amerikai ökölvívó. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– CHERYL COLE (1983) angol énekesnő, a Fight for This Love, a Parachute, a Promise This, a Call My Name és a Crazy Stupid Love című slágerlistás dal előadója, Ashley Cole volt válogatott angol labdarúgó ex-felesége.

– YNGWIE MALMSTEEN (1963) svéd rockzenész az utolsó gitárzsenik egyike.

– LEA MASSARI (1933) olasz színésznő, a Rómában történt, A kaland, az Egy nehéz élet, a Banditasirató, a Szívzörej és az Allonsanfan című film szereplője.

– MICHAEL PHELPS (1985) amerikai úszó, amerikai úszó, 23-szoros olimpiai bajnok, a pekingi olimpia nyolcszoros győztese, s ezzel az egy olimpián a legtöbb aranyérmet szerzett versenyző, minden idők legeredményesebb sportolója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.