Mai évfordulóink – 2021. augusztus 25.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. augusztus 25., szerda

a Nap kél 5.53, nyugszik 19.38 – a Hold kél 21.15, nyugszik 8.52 órakor

mottó: “Az értelem az érzelmek rabszolgája.” David Hume

– Lajos és Patrícia napja. A Lajos francia eredetű név, a kora középkorban Lois formában létezett. Ezt vették át a németek, s ők hozták be hozzánk. A Patrícia a latin Patriciusból származik, s az ókori férfinév női párja. Ma Elemér és Kleofás nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent IX. Lajos ünnepe. Francia király volt, egyike a legderekabb uralkodóknak. Jelentős egyházi építkezéseket rendelt, támogatta Aquinói Szent Tamást és a ma is működő Sorbonne egyetem névadó alapítóját. Ő a kőfaragók és a szobrászok védőszentje. Ma emlékezünk Kalazanci Szent József spanyol katolikus papra, a piarista rend alapítójára is. José Calasanza volt az eredeti neve, és kezdetben katolikus papként szolgált. 1597-ben “kegyes iskolák”, azaz “Scholae piae” néven iskolát alapított, ebből lett a Kegyes Iskolák Rendje, vagyis a piarista rend.

Ma: – Ma van Uruguay nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 245 éve hunyt el DAVID HUME angol filozófus, pszichológus, közgazdász és történész. Szkepticizmusa alapozta meg az utilitariánus etikát, agnoszticizmusa pedig a modern idealizmusra gyakorolt nagy befolyást, s a neopozitivizmus egyik legfőbb eszmei forrása lett.

– 55 éve hunyt el OZORAY ZOLTÁN vívó. Katonatiszt volt, s oly remekül forgatta a kardot, hogy bekerült a magyar válogatottba. Rendkívül nagy szó volt ez akkoriban, hiszen a magyar kardozók a világ legjobbjai voltak, az 1912-es stockholmi olimpia nyolcas döntőjében például hét magyar vívott. Ő is ott volt közöttük, de egyéniben nem nyert érmet, tagja volt azonban az aranyérmes kardcsapatnak. A döntőben az osztrákokat győztük le, meggyőző fölénnyel 11:5-re. Nemcsak karddal vívott kiválóan, 1924-ben ő nyerte az országos tőrbajnokságot. A versenyzéstől való visszavonulása után vívómester lett, s amellett, hogy tanítványaival megismertette a vívás gyakorlati fogásait, elméleti munkássága is jelentős. A modern magyar kardvívás címmel hasznos könyvet írt, amelyet németül és lengyelül is kiadtak.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves BILLY RAY CYRUS amerikai country-énekes. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 40 éves RACHEL BILSON amerikai színésznő, a hozzánk is eljutott A narancsvidék című filmsorozatban Summer Roberts alakítója.

– 60 éves ALLY WALKER amerikai színésznő, a Tökéletes katona, a Mindent a szemnek és a Happy Texas című film szereplője, nálunk is népszerű a Pszichozsaru című filmsorozat főhősnője: Dr. Samantha Waters alakítója. Ma ünnepel még:

– ANNE ARCHER (1947) amerikai színésznő, a Hajszál híján, a Rövidre vágva, a Végzetes vonzerő, a Férfias játékok, a Végveszélyben, a Halálos zarándoklat és A harc mestere című film szereplője.

– JOHN SAVAGE (1954) amerikai színész, a Hair, a Hullámsír, A szarvasvadász, a Menekülés az éjszakába, Az őrület határán és az Üzenet a palackban című film főszereplője.

– CLAUDIA SCHIFFER (1970) német fotómodell, nemrégiben is még a világ egyik legfelkapottabb topmodellje, a Filmszakadás, a Fekete-fehér, a Csajok mindent bele, a Halálos hajsza és a Meg vagyunk lőve című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.