165 éve született BÍRÓ LAJOS

2021. augusztus 29-én 165 éve született BÍRÓ LAJOS entomológus és etnográfus

Pápua-Új-Guinea dzsungeleinek egyik legelső kutatója volt, évek óta emléktábla örökíti meg nevét a főváros, Port Moresby egyetemének falán. A tasnádi asztalos fia több évtizedes felkészülés után, negyvenévesen indulhatott el végre nagy útjára, térben és időben egyaránt. A pápuák ugyanis akkortájt még kőkorszaki viszonyok között éltek, s bizony nem volt ritka, hogy megették a közéjük merészkedőt.

Bíró azonban bátor ember volt, lélekjelenléte minden bajból kimentette. Egyébként főleg a mérgeskígyóktól kellett félnie, s jellemző kötélidegeire, hogy amikor megmarta egy kígyó, először mindig az állatot fogta el, hogy megnézze, van-e méregfoga, nehogy feleslegesen vagdossa le a saját ujjait. Bátorságát bizonyítja az is, hogy a pápuák erőszakos biztatására végül meg is nősült. Újdonsült felesége – akinek fényképe ránkmaradt, így áldozatvállalásának nagyságáról, vakmerő bátorságáról magunk is meggyőződhetünk – a nászéjszakára különösen kicsípte magát, díszesen “felöltözött”, azaz a szokottnál is vastagabban festette be a testét. A mindenre elszánt magyar a nász előtt persze “levetkőztette” aráját, azaz elküldte fürdeni, de a festéket csak különleges agyagos sárral lehetett eltávolítani.

Bíró a nagy eseményről szemérmesen nem jegyzett fel részleteket példás gonddal vezetett naplójába, később sejtelmesen mindössze annyit vetett papírra: “Hanem azóta is utálom az agyagszagot…” (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.