Mai évfordulóink – 2021. szeptember 1.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. szeptember 1., szerda

a Nap kél 6.03, nyugszik 19.24 – a Hold kél -, nyugszik 16.27 órakor

mottó: “A legszebb majom is csúnya az emberhez képest.” Hérakleitosz

– Egyed és Egon napja. Az Egyed gyökere az antik görögbe nyúlik vissza, akkor Agidius formában létezett. Jelentése: pajzshordozó. Az Egon germán eredetű név, az Egmont magyar változata. Ma Áron, Farkas, Gedeon és Ignác nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Boldog Ghebre Mihály emléknapja. Abesszíniában élt 1788 és 1855 között, ahol akkoriban a monofizita kereszténység uralkodott, így természetesen ő is annak szellemében nevelkedett. Teológiai doktor lett, ebbéli működésének múlhatatlan érdeme, hogy hosszas kutatások után meg-találta A szerzetesek kézikönyvét. Később súlyos vitákba keveredett a püspökkel, aki viszont bizalmi embere volt II. Teodorosz császárnak. Aki a püspök kívánságára elítéltette az igaz hitét bátran vállaló Mihályt. Kivégzését az angol követ közbenjárására változtatták életfogytiglani börtönre. Hosszas szenvedések után a kolera vitte el.

– Egyed naphoz izgalmas előírást sorol a népi regula: a szőlősgazdáknak ma virradat előtt meztelenül kell bejárniuk szőlőjüket, hogy a termés el ne pusztuljon.

Ma: – Ma van Pécs Napja.
– Ma van Üzbegisztán nemzeti ünnepe.
– Ma van Szlovákia nemzeti ünnepe, az Alkotmány Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 85 éve hunyt el FROMMER RUDOLF gépészmérnök. A Magyar Fegyver- és Gépgyár vezérigazgatója volt, és az ő nevéhez fűződik a magyarországi fegyvergyártás kifejlesztése, legismertebb szabadalma a róla elnevezett Frommer-pisztoly. Fegyvereivel nemcsak itthon, de külföldön is elismerést aratott. Egyébként sokoldalú ember volt, például politizált, tagja volt a parlament Felsőházának, s ő írta az első német-magyar tőzsdei szótárt.

– 225 éve hunyt el TELEKI JÓZSEF író, költő, utazó. Erdélyi nagybirtokos, 1782-től ugocsai főispán volt, az 1790-91-es Országgyűlés befolyásos tagja, ő elnökölt az 1791-i budai református zsinaton. Legnagyobb hírnevét azonban utazásaival, illetve útinaplóival aratta, amelyek máig becses források. Jellemző leírásainak nagyszerűségére, hogy a francia részt a franciák, a Svájcról szólót pedig németül a svájciak is kiadták. Franciaországban járván egyébként maga XV. Lajos király is fogadta, Teleki pedig köntörfalazás nélkül számolt be a találkozásról, “ami a király kvalitásait illeti, úgy tetszik az, amit az egész világ tud, hogy esze egeket nem hasogat” – írta naplójába. Mivel maga is tudós ember volt, Telekit szívesen látták vendégül a korabeli szellemi nagyságok, meglátogatta például Rousseau-t és Voltaire-t, s mindkét találkozásról érdekes élményeket örökített meg. Rousseau-tól megtudta, hogyan csinálják ebédre a földi nyulat, Voltaire-t pedig éppen az eke szarvánál lepte meg.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves BARRY GIBB angol gitáros, énekes, dalszerző, a Bee Gees együttes tagja. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 55 éves TIM HARDAWAY amerikai kosárlabdázó, a Miami Heat legendás játékosa, a sydney-i olimpián győztes válogatott tagja.

– 60 éves PÁSZTOR EDINA színésznő, A Macskalápon, a Farsang és Az öngyilkos című darab szereplője, korábban a Frici, a vállalkozó szellem, majd a Nemzedékek egymás között, utóbb a Jóban Rosszban című tévésorozat szereplője.

– 50 éves HAKAN SÜKÜR török labdarúgó, a 2000-ben UEFA Kupát nyert Galatasaray játékosa, a 2002-es világbajnokságon bronzérmet szerzett válogatott sztárja. Ma ünnepel még:

– RUUD GULLIT (1962) holland labdarúgó, a Milan egykori szupersztárja, kétszeres BEK-győztes, 1987-ben az Aranylabda kitüntetettje, az 1988-ban Európa-bajnokságot nyert válogatott tagja, a Chelsea, majd a Newcastle United, utána pedig a Feyenoord vezetőedzője, később a Los Angeles Galaxy mestere.

– LILY TOMLIN (1939) amerikai színésznő, a Nashville, a Rövidre vágva, a Beverly Hill dili, az Alibi törzs és a Tea Mussolinivel című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.