Mai évfordulóink – 2021. november 25.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. november 25., csütörtök

a Nap kél 7.03, nyugszik 15.59 – a Hold kél 20.57, nyugszik 12.07 órakor

mottó: “Aki röpülni akar, annak számolnia kell a nehézkedés törvényeivel.” Pilinszky János

– Katalin napja. Nagyon régi név, egyiptomi eredetű, s attól fogva minden kultúrában használatos volt, így görög és római közvetítéssel került a magyarba. IV. Béla királyunk lányát már így hívták. A név jelentése egyébként korona és tiszta. Ma Alán, Ányos és Mózes nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Alexandriai Szent Katalin emléknapja. Életéről alig tudunk valamit, legendája századokkal később keletkezett. E szerint Maxentius római császár idejében élt, aki feleségül is kérte, de a lány kikosarazta. Fő bűne azonban az volt, hogy aki kapcsolatba került vele, az hatására a keresztény hitre tért. Ezért kivégezték.

– A népszokás szerint ilyenkor gyümölcsfa ágakat kell vízbe állítani, amelyek azután Újévre kizöldülnek. A Katalin naphoz egyébként férj-jósló praktikák is kapcsolódtak, ha például a vízbe tett ág tényleg kizöldült, közeli férjhezmenésben bízhatott a lány. A hagyomány szerint a nők e napon nem dolgoztak; nem sütöttek kenyeret, sőt a malmokat is leállították.

Ma: – Ma van a Magyar Labdarúgás Napja.
– Ma van Bosznia-Hercegovina és Suriname nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 140 éve született XXIII. JÁNOS pápa. Az egyház megújításának híve volt, elkötelezett reformtörekvései miatt egyháza méltán tekinti az “aggiornamento”, azaz a modern világ felé való nyitás élharcosának. Türelemmel viseltetett a más vallásúakkal szemben, személyesen találkozott a canterbury anglikán érsekkel, és ő törölte a nagypénteki szertartásból a zsidóságot vádoló szavakat. Fáradhatatlanul dolgozott, és pápai méltóságában is megmaradt egyszerű embernek. Sokszor sétálgatott Róma utcáin, és amikor biztonságáért aggódva ezt a szemére vetették, így felelt: “Hány ember hal meg az utcán. Semmi szörnyűség nincs abban, hogy a pápa is az utcán hal meg.” A pápa persze végül ágyban halt, gyomorrákja volt, de nem hagyta magát megműteni.

– 5 éve hunyt el FIDEL CASTRO kubai politikus. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 65 éve hunyt el ALEKSZANDR DOVZSENKO ukrán filmrendező. Eredetileg képzőművésznek tanult, karikaturistaként és festőművészként is nevet szerzett. Igazából persze filmrendezői munkássága ismert, első filmjét 1926-ban forgatta, első sikerét pedig 1927-ben aratta Zvenigora című munkájával. Ezután szép filmek sorát készítette, sikerült alkotás az Arzenál és A diplomáciai aktatáska is, messze legjobb filmje azonban a Föld. Ezt a filmjét 1958-ban a nevezetes brüsszeli szavazáson beválasztották a filmtörténet 12 legjobb filmje, azaz a híres “brüsszeli tizenkettő” közé. Hosszú éveken át ő vezette a kijevi filmstúdiót, amelyet később róla neveztek el. A némafilm korszak egyik legjelentősebb alkotója volt. Festői szépségű filmjeit jórészt maga is írta, sőt a filmek feliratozására is külön gondot fordított.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves CHRISTINA APPLEGATE amerikai színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 70 éves JOHNNY REP holland labdarúgó, kétszeres BEK- és Szuper Kupa-győztes, világbajnoki ezüstérmes, az Ajax Amszterdam volt szupersztárja.

– 40 éves XABI ALONSO spanyol labdarúgó, a Bayern München volt középpályása, világ- és Európa-bajnok.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.