35 éve hunyt el CARY GRANT

2021. november 29-én 35 éve hunyt el CARY GRANT angol színész

Eredetileg Archie Leachnek hívták és angol volt, de nem a halvérű fajtából való, tizennégy évesen például végleg megszökött hazulról, és beállt artistának. Tizenhétévesen Amerikába utazott szerencsét próbálni, s kedvező külső adottságai révén hamar sikerült is neki.

Kezdetben zenés színpadi darabokban lépett fel, majd felfedezték a filmesek, főképp vígjátékokban játszott. Sokat foglalkoztatott színész volt, több rendezőnek is az egyik kedvence, Alfred Hitchcock például egyenesen rajongott érte, leginkább azonban a nők kedvelték. “Cary Grant leghatásosabb színészi eszköze a tekintete – mondta róla Sophia Loren -, csak úgy oldalvást, a szeme sarkából nézi az embert, anélkül, hogy arra fordítaná a fejét, és mégis egyetlen szempillantásával olyan hatást tud kelteni, mintha lesújtana az öklével, vagy mintha megcsókolná az embert.”

De nemcsak a tekintetével tudott ám csókolni, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az ő nevéhez fűződik a filmtörténet leghosszabb csókja. A nevezetes csókot a csodálatos Ingrid Bergmannal váltotta – a rendező, Alfred Hitchcock asszisztenciája mellett -, s olyan élethű alakítást nyújtottak, hogy kitört a botrány, mire az amerikai cenzorok betiltották a három másodpercnél tovább tartó csókolózást a filmvásznon. A törvény igen gondosan meghúzta a filmes csók határait: az akció a filmszalagon nem tölthetett ki többet 2 méter 15 centinél, s ebbe már beleszámították az “ölelési manővert” is. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.