Mai évfordulóink – 2021. december 29.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. december 29., szerda

a Nap kél 7.32, nyugszik 16.01 – a Hold kél 2.01, nyugszik 12.42 órakor

mottó: “Nézd, a szerelmesek, / mihelyt a vallomásuk megesett, / mindjárt hazudnak.” Rainer Maria Rilke

– Tamás és Tamara napja. Az iker jelentésű Tamás név nagyon régi, már a görög is az arameusból vette át. Rendkívül népszerű és elterjedt, az év során többször is szerepel a naptárban, legutóbb egy hete lehetett köszönteni viselőiket. A Tamara héber név, és datolyapálmát jelent. Ma Aszpázia, Dávid és Jonatán nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Becket Tamás emléknapja. A szentté avatott angol püspök canterbury érseke volt, s nagy lelkierővel védelmezte egyházát és a hitet II. Henrik király ellenében. Végül az oltár előtt ölték meg. Henriknek később vezekelnie kellett bűneiért, a Becket Tamásnak szentelt katedrális pedig zarándokhely lett.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 145 éve született PABLO CASALS spanyol gordonkaművész és zeneszerző. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 415 éve hunyt el BOCSKAI ISTVÁN erdélyi fejedelem. A törökellenes párt vezetőjeként nagy szerepe volt abban, hogy Erdély 1595-ben a török ellen a Habsburgokkal kötött szövetséget. 1604-ben a hajdúk és a hozzájuk csatlakozó jobbágyok élén megindította az idegen uralom elleni szabadságharcot, s 1605-ben Erdély, majd Magyarország fejedelmévé választották. A győzelem után a hajdúk zömét kiemelte a földesúri fennhatóság alól, és közösségi kiváltságokkal a hajdúvárosokba telepítette őket.

– 40 éve hunyt el MIROSLAV KRLEZA horvát író, költő, kritikus. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 300 éve született MADAME POMPADOUR, XV. Lajos francia király kedvese. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 95 éve hunyt el RAINER MARIA RILKE osztrák költő és író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 35 éve hunyt el ANDREJ TARKOVSZKIJ orosz filmrendező. Korunk egyik legnagyobb filmművésze, a szovjet “új hullám” neves képviselője volt. Legismertebb filmje az Andrej Rubljov, utolsó alkotása, Az áldozat pedig elnyerte a cannes-i filmfesztivál különdíját.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves MARIANNE FAITHFULL angol énekesnő. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– TED DANSON (1947) amerikai színész, a Három férfi és egy bébi, a Három férfi és egy kis hölgy, a Made in America és a Ryan közlegény megmentése című film, valamint a Cheers című minisorozat szereplője.

– JUDE LAW (1972) angol színész, az Oscar Wilde szerelmei, A tehetséges Mr. Ripley, az Ellenség a kapuknál, az A.I. – Mesterséges értelem, A kárhozat útja, a Hideghegy és az Aviátor című film szereplője.

– VINCZE VIKTÓRIA (1954) énekesnő, a Mosolyodat el kellene ültetni és a Hány éjjel vártam című dal előadója.

– JON VOIGHT (1938) Oscar-díjas amerikai színész, a Szökevény vonat, az Éjféli cowboy, az Odessa-ügyirat, a Mission: Impossible, a Halálkanyar és Az esőcsináló című film főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.