Mai évfordulóink – 2022. február 15.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2022. február 15., kedd

a Nap kél 6.50, nyugszik 17.07 – a Hold kél 15.34, nyugszik 6.43 órakor

mottó: “A zenét a nép teremti, mi művészek csak feldolgozzuk.” Mihail Glinka

– Kolos és Georgina napja. A Kolos az azóta kiveszett Skolasztika női név férfi változata volt, s eredetileg a tanító jelentéssel bírt. A Georgina a görög Georgiosz, illetve a latin Georgius nőnemű alakja, s ebből lett a Györgyi is. Ma Alfréd és Szigfrid nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Lindisfarnei Szent Kálmán és Boldog Szász Jordán ünnepe. Kálmán egy skót kolostor szerzetese volt, és nagy tekintélyt szerzett, még a király is meghallgatta. 676-ban halt meg. Jordán a rendalapító Szent Domonkos utódja volt a domonkosok élén, és tizenöt éven át irányította a rend életét. Eredményesen, a rend konventjeinek száma például harmincról háromszázra nőtt, s hogy rendjét népszerűsítse, Jordán beutazta egész Európát, ami a XIII. században bátor és embertpróbáló vállalkozás volt. De hasznos, megesett, hogy egyszerre annyian jelentkeztek a rendbe, hogy nem volt elég szerzetesi ruha az újoncoknak.

Ma: – Ma van Szerbia nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 140 éve született JOHN BARRYMORE amerikai színész. A híres színész- család sarja volt, így bár eredetileg festőnek készült, a hagyomány parancsára végül mégis színész lett. Hamar bebizonyította, hogy örökölte ősei tehetségét, a Hamlet címszerepével Londonba is elmerészkedett, s az angol kritikusok egyszerűen elájultak tőle. Azonnal minden idők legnagyobb Hamletjének nyilvánították, ennél nagyobb megtiszteltetés egy amcsit nem érhetett. (A továbbiakat lásd külön posztban!)

– 100 éve született KARAKAS ÉVA sakkozónő. A Polgár-lányok megjelenése előtti magyar női sakkozás egyik legeredményesebb játékosának számított, négyszer volt például világbajnokjelölt.

– 125 éve született a Pozsony vármegyei Magyardiószegen KOLTAY-KASTNER JENŐ irodalomtörténész, egyetemi tanár. Főként az olasz irodalom történetével, valamint az olasz-magyar kapcsolatokkal foglalkozott, nem véletlen tehát, hogy évekig a római Magyar Intézetet igazgatta. Később a szegedi tudományegyetem tanszékvezető tanára volt. Jelentős könyve Az olasz reneszánsz irodalomelmélete és A Kossuth-emigráció Olaszországban. Több magyar-olasz, illetve olasz-magyar szótárt szerkesztett.

– 645 éve született LÁSZLÓ nápolyi király. II. (Kis) Károly magyar király fia apja halála után, 1386-ban került a nápolyi trónra, de a 9 éves fiú helyett kezdetben természetesen az anyja kormányzott. Nagy szerepet játszott a magyar történelemben is, hiszen a magyar főurak egy csoportja felkérte hazánk uralkodójának, s bár előbb az anyja, Durazzói Margit lemondott nevében a magyar trónról, László később mégis trónkövetelőként lépett fel Zsigmond ellenében. 1403-ban Kanizsai János esztergomi érsek meg is koronázta, de a szent korona nem volt birtokukban, így csak egy diadémot tettek a fejére, ezért az aktus nem is számított szabályos koronázásnak. Ezt végül maga is belátta, hazatért, és az önálló Nápoly történetének egyik legnagyobb királya lett. Jelentős itáliai területeket hódított meg, kétszer is sikerült elfoglalnia Rómát, sőt, XII. Gergely pápa még fizetett is neki.

– 225 éve született HEINRICH STEINWEG német származású amerikai hangszergyáros. Amerikában Steinway-re angolosította a nevét, s ő alapította a világ talán leghíresebb zongoragyárát, amely ma is működik.

– 385 éve hunyt el II. FERDINÁND német-római császár, magyar és cseh király. Szigorú katolikus nevelést kapott, és ez meghatározta egész életét, híres mondása volt, hogy “inkább legyen sivataggá a birodalmam, semmint eretnekké”. Uralomra jutván aztán oly nagy lelkesedéssel írtotta a protestánsokat, hogy még a pápa is megsokallta a vérontást, de Ferdinánd megüzente a Szentatyának: “Lelkiismeretemmel nem fér meg, hogy birodalmamban akár csupán egyetlenegy eretnek is éljen”. (A továbbiakat lásd külön posztban!)

– 165 éve hunyt el MIHAIL GLINKA orosz zeneszerző. Autodidakta zenész volt, de csodás tehetség, amikor 24 évesen egy nemesi szalonban rögtönzött koncertet adott, Puskin egyik barátja így lelkendezett: “Aligha lehet leírni azt az elragadtatást és bámulatot, amit Glinka pompás rögtönzései váltottak ki. Soha nem hallottam ehhez hasonlót…” Akkor még senki nem sejtette, hogy egyben ez volt utolsó lelkes fogadtatása is zenéjének. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 80 éves HAMMERL LÁSZLÓ sportlövő. Pontosan két évtizeden keresztül ilyenkor az egész sportlövő társadalom őt köszöntötte, húsz éven át volt ugyanis a magyar sportlövő válogatott szövetségi kapitánya. Nem érdemtelenül választották posztjára 1977-ben, hiszen ő maga is remekül forgatta a fegyvert, számos fényes érmet hozott haza a különböző világversenyekről, a tokiói olimpiáról például mindjárt kettőt, egy bronzot és egy aranyat. Szövetségi kapitányként sem vallott szégyent, a korosztályos versenyeket is beleszámítva közel száz aranyérmet nyertek tanítványai a világversenyeken. Az atlantai olimpia azonban nem a várakozásoknak megfelelően sikerült, ezért az ötkarikás játékokról hazatérve kissé puskaporos lett körülötte a levegő. Végül önként lemondott tisztségéről.

– 30 éves BÖCZÖGŐ DORINA tornásznő, Európa-bajnoki bronzérmes.

– 50 éves JAROMÍR JAGR cseh jégkorongozó, a Pittsburgh Penguins egykori világsztárja, a naganói olimpián győztes cseh válogatott kiválósága, majd a New York Rangers játékosa.

– 75 éves NÁDASDY ÁDÁM nyelvész, költő, Shakespeare-művek jeles fordítója, A rend, amit csinálok és a Soványnak kell lenni című kötet szerzője. Rendkívül jelentősek műfordításai, kivált klasszikus remekművek – például Shakespeare – új magyarításai.

– 60 éves ZOLTÁN ERIKA énekesnő. Ma ünnepel még:

– AGUSTINA CHERRI (1983) argentin színésznő, a Szerencsés szerelem című filmsorozatban Gisela alakítója, a Lucecita című filmsorozat főszereplője.

– CSISZTU ZSUZSA (1970) tornásznő és újságíró, sokszoros magyar bajnok, a szöuli olimpián nyolcadik helyezést elért csapat tagja, majd televíziós műsorvezető, a Csisztu vizet a pohárba! című önéletrajzi könyv és a könyv alakban is megjelent WEB-napló szerzője.

– RENEE O’CONNOR (1971) amerikai színésznő, a magyar képernyőkön is népszerűvé vált Xena című filmsorozatban Gabrielle alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.