Mai évfordulóink – 2022. február 17.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2022. február 17., csütörtök

a Nap kél 6.46, nyugszik 17.10 – a Hold kél 17.58, nyugszik 7.34 órakor

mottó: “Egy jó iskolának ugyanaz az alapja, mint az emberi boldogságnak; ez pedig nem egyéb, mint az élet bölcsessége.” Pestalozzi

– Donát napja. Latin eredetű név, jelentése: Istentől ajándékozott. Nagyon régi név, eredetileg Donatus formában volt használatos, s már Krisztus előtt négyszáz évvel két híres grammatikus is viselte. Ma Egyed, Elek, Emőd és Lukács nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Az egyház ma a szervita rend alapítóira emlékezik, akik közül a leghíresebb Falkonieri Szent Alexius volt. A rendet heten alapították, akik valamennyien kereskedők voltak, és az utazásaik során tapasztalt visszásságok ösztönözték őket a rendalapításra. Közösségüket 1233-ban alapították, ünnepélyesen szegénységi fogadalmat tettek, és közösségi életük középpontjába a lelki épülést, az elmélkedést, a misét, a zsolozsmát és a szegények szolgálatát állították. Az alapítókra azért ma emlékezünk, mert Falkonieri Szent Alexius 1310-ben e napon halt meg. A szervita rend 1697 óta Magyarországon is működik.

Ma: – Ma van Koszovó nemzeti ünnepe, a Függetlenség Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 155 éve nevezték ki miniszterelnökké ANDRÁSSY GYULA grófot. I. Ferenc József császár 1867-ben ezen a napon kelt dátumozással leiratot intézett a magyar országgyűléshez, amelyben bejelentette, hogy Magyarország alkotmányát helyreállítja, s egyúttal miniszterelnökké nevezi ki gróf Andrássy Gyulát. Az előzmények az 1848-49-es szabadságharchoz nyúlnak vissza, amelynek megtorlása az akkortájt trónra lépett fiatal uralkodó, Ferenc József nevéhez fűződött, s ez a tény sokáig útját állta az osztrák- magyar viszony rendezésének. A tárgyalások a Habsburg-ház és Magyarország között 1865-ben kezdődtek, s 1866 nyarán a königgrätzi osztrák vereség meggyorsította a kibontakozást, mert az olasz földről visszaszorult Osztrák Császárság csak Magyarország közreműködésével tarthatta meg nagyhatalmi pozícióját. Megkönnyítette az udvar döntését, hogy a tárgyalásokat vezető Deák Ferenc nem kért további engedményeket a nyilvánvalóan szorult helyzetbe került Habsburgoktól. Ennek a rendezési folyamatnak volt rendkívül fontos állomása Ferenc József leirata, amelynek nyomán végül 1867. május 29-én a képviselőház megszavazta a “közösügyi törvényt”. Ezzel létrejött a kiegyezés, amely a Habsburg birodalmat dualista alapon szervezte újjá, s amely szerint a megalakult Osztrák-Magyar Monarchia. * * *

– 185 éve hunyt el a Tolna megyei Lápafőn SOBRI JÓSKA betyár. Pap József volt a “becsületes” neve, bár ezen jelzővel azért óvatosan kell bánni vele kapcsolatban. A délnyugati megyékben portyázott, számos vakmerő rablás fűződik a nevéhez. Már a fél ország őt kereste, amikor emberei élén szabályos ütközetet vívott az ellene küldött pandúrokkal. A csatában halálos sebet kapott, mivel azonban holttestét később nem találták, elterjedt, hogy nem is halt meg, ezért alakja köré legendák szövődtek.

– 350 éve hunyt el MADELEINE BÉJART francia színésznő, Moliére kedvese. Korának egyik leghíresebb színésznője volt, idősebb is később híressé vált kedvesénél, így amikor Moliére megismerte, már komoly tekintélyt szerzett. De nemcsak tehetséggel áldotta meg a Teremtő, hanem kivételes szépséggel is, nem véletlen hát, hogy a fiatal Jean-Baptiste Poquelin fülig beleszeretett. Az sem zavarta, hogy Madeleine férjes asszony volt, ráadásul az ura épp azt a színtársulatot vezette, amelyben Moliére színészi pályáját kezdte. (A továbbiakat lásd külön posztban!)

– 195 éve hunyt el JOHANN HEINRICH PESTALOZZI svájci pedagógus. A neveléstörténet egyik legnagyobb alakja volt. A nevelés fontos eszközének a munkát tartotta, s mintagazdaságot, az elhagyott és árva gyermekek részére pedig menhelyet is létesített. Ő vetette meg a számolás és mérés, a rajzolás, valamint az anyanyelvi oktatás módszertanának alapjait.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves CZIGÁNY KINGA kajakozónő. Győri születésű lévén a Rába ETO színeiben kezdte a versenyzést, s mivel 1989-ben négyesben nyert ifjúsági világbajnokságot, rá egy évre Budapestre, az UTE-ba igazolt. Kiszemelték ugyanis a felnőtt válogatott négyes egyikének, társai viszont a fővárosban készültek. De megérte az áldozathozatal, hiszen a lányok – az “aranynégyes tagjai – a barcelonai olimpián a dobogó legfelső fokára állhattak. Az atlantai olimpiáig aztán sok víz lefolyt az edzőpályákon, Kinga a Bp. Honvédba távozott, s nagy viharok után végül Kőbán Rita nem ült be a négyesbe. Végülis ezért-e vagy sem, vita tárgya lehet, a lényeg azonban, hogy a négyes az atlantai olimpián bizony csúnyán leszerepelt, kilencedik lett.

– 70 éves KARIN JANZ német tornásznő, kétszeres olimpiai bajnok, háromszoros olimpiai ezüst- és kétszeres bronzérmes, a müncheni olimpián az ugrás és a felemáskorlát győztese, a róla elnevezett Janz-szaltó első végrehajtója.

– 60 éves LOU DIAMOND PHILLIPS amerikai színész és rendező, a La Bamba, A farkas árnyéka, a Renegátok, A vadnyugat fiai, az Absolon és A Bermuda-háromszög rejtélye című film szereplője, a Veszélyes érintés című film készítője és főszereplője. Ma ünnepel még:

– CSERHALMI GYÖRGY (1948) színész, a Szerelmem Elektra, az Egy erkölcsös éjszaka, a Magyar rapszódia, az Allegro Barbaro, a Psyché, a Dögkeselyű, az Elveszett paradicsom, a Hamvadó cigarettavég, A hídember és az Eszter hagyatéka című film szereplője.

– EPERJES KÁROLY (1954) színész, a Könnyű testi sértés, a Redl ezredes, A tanítványok, A nagy generáció, az Eldorádó, A turné, Az asszony, a 6:3, a Hippolyt, a Glamour, A hídember, a Rokonok és a Mansfeld című film szereplője, a népszerű Szamóca.

– PARIS HILTON (1981) amerikai színésznő, a világhírű szállodalánc milliomos örökösnője, a Viasztestek című film szereplője, aki azonban inkább házi pornóvideóiról híres.

– MICHAEL JORDAN (1963) amerikai kosárlabdázó, a Chicago Bulls legendás “főbikája”, hatszoros NBA-bajnok, tízszeres liga gólkirály, öt ízben “az év játékosa”, kétszeres zsákolóbajnok, három alkalommal az All Star-gála legjobbja, kétszeres olimpiai aranyérmes, a népszerű Air Jordan.

– ÓNODI ESZTER (1973) színésznő, a Kalózok, a Portugál, a Jadviga párnája, a Meseautó, a Valami Amerika, a Hukkle és az Állítsátok meg Terézanyut! című film szereplője.

– DENISE RICHARDS (1971) amerikai színésznő, az Út a pokolba, a Csillagközi invázió, a Vad vágyak, A világ nem elég és a Véres Valentin című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.