Mai évfordulóink – 2022. február 20.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2022. február 20., vasárnap

a Nap kél 6.41, nyugszik 17.15 – a Hold kél 21.38, nyugszik 8.31 órakor

mottó: “Az egyesség a kis dolgokat is nagyra növeszti, az egyenetlenség a legnagyobbakat is megrontja.” Sallustius

– Aladár és Álmos napja. Az Aladár eredetét máig vitatják, talán szláv eredetű név, s ez esetben udvarházi elöljárót jelent. Az Álmos eredetét sem kutatták még ki megnyugtatóan. A törökben vétel a jelentése, de a régmúltban a volgai bolgár uralkodó magasztos jelentésű jelzőként viselte. Akárhogy is van, a magyar már az ősidőkben meghonosította, hiszen már Árpád fejedelem apját is így hívták. Magyar jelentése: ajándék. Ma Elemér, Leó és Paula nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma Szent Sahdoszt és Romancon Szent Bénilde emléknapját tartja az egyház. Sahdoszt Perzsiában élt, a főváros, Ktésziphón püspöke volt, s részt vett a 325-ös niceai zsinaton is. II. Sápúr szasszanida uralkodó azonban a keresztények elpusztítását rendelte el, mire összefogdostak 128 papot és egyéb egyházi embert, és 342-ben e napon valamennyiüket megölték. Sahdosztot különválasztották társaitól, és úgy fejezték le. A XIX. században élt Bénilde a Keresztény Iskolatestvérek szerzetese volt, és mint mondták: nem vitt végbe rendkívüli dolgokat, amit azonban tett, szokatlanul tökéletes formában tette.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 110 éve született PIERRE BOULLE francia író. Igencsak kalandos életet élt, volt távol-keleti kaucsuk-ültetvényes, a II. világháborúban pedig francia kém Indokínában, úgyhogy közelről megtapasztalta a harci eseményeket. Leghíresebb könyvét is élményei ihlették, a Híd a Kwai folyón című regénye világsikert aratott, és filmen feldolgozva is meghódította a világot. Hasonlóan népszerű lett a Majmok bolygója című regénye is. (Könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 55 éve született KURT COBAIN amerikai rockzenész. A Cobain-jelenség, és vele a grunge zene legjelentősebb együttesének, a Nirvanának a története egy Seattle környéki kis garázsban kezdődött. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 95 éve született IBRAHIM FERRER kubai énekes, a legendás Buena Vista Social Club együttes vezéregyénisége. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 95 éve született SIDNEY POITIER amerikai színész, rendező. A feketebőrű filmsztár élete is megfilmesítés után kiált. Legalulról indult, egy floridai ültetvényen, majd egy bahamai nyomortanyán nevelkedett, ez utóbbi helyen se víz, se villany nem volt. Iskolába mindössze két évig járhatott, tizenöt évesen már maga kereste a kenyerét: New York-ban volt mosogatófiú, de fizetést szinte nem is kapott, pusztán ebédet. Megjárta a hadsereget is, ahol persze szintén sok megaláztatás érte. Aztán dokkmunkás volt, kevéske szabadidejében pedig színészi karrierről álmodozott. (A továbbiakat lásd külön posztban!)

– 585 éve hunyt el I. JAKAB skót király. Gyermek- és ifjúkorát túszként angol fogságban töltötte, ezért hatalomra jutva legfőbb célja volt, hogy elégtételt vegyen sérelmeiért. Ennek érdekében még a franciákkal is összefogott, ám ezt – az egyébként is ráncba szedett és kordában tartott nemesség – nem tűrte, összeesküvést szerveztek ellene, és meggyilkolták.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 80 éves PHIL ESPOSITO kanadai jégkorongozó, a Chicago Black Hawks, a Boston Bruins és a New York Rangers legendás csatára, kétszeres Stanley Kupa-győztes és szintén kétszer az Év játékosa, többszörös gólkirály, a Jégkorongozók Hírességek Csarnokának tagja.

– 55 éves ANDREW SHUE amerikai színész, a nálunk is népszerű Melrose Place című filmsorozatban Billy Campbell alakítója.

– 75 éves PETER STRAUSS amerikai színész, az Acélszív, az Amiről a férfiak nem beszélnek, A magányos harcos és Az apai ösztön című film főszereplője, a Gazdag ember, szegény ember című filmsorozatban Rudy Jordache alakítója, a Moloney című tévésorozat címszereplője.

– 65 éves SZOLNOKI TIBOR színész, A pesti légionárius, az Akarsz-e bohóc lenni és a Mentsük meg Bundert Boglárkától című tévéjáték szereplője.

– 55 éves LILI TAYLOR amerikai színésznő, a Rövidre vágva, a Mindent a győzelemért, az Arizonai álmodozók, a Váltságdíj és a Pop, csajok, satöbbi című film szereplője. Ma ünnepel még:

– CHARLES BARKLEY (1963) amerikai kosárlabdázó, a Houston Rockets világsztárja, a barcelonai és az atlantai olimpián győztes Dream Team tagja, 1992-93-ban az NBA legértékesebb játékosa.

– CINDY CRAWFORD (1966) amerikai manöken, a világ egyik leghíresebb topmodellje.

– RIHANNA (1988) barbadosi popénekesnő, a Pon De Replay, az S.O.S., az Unfaithful, a We Ride, az Umbrella, a Please Don’t Stop The Music, a Shut Up And Drive, a We Found Love, a Diamonds és a Stay című dal előadója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.