260 éve hunyt el MARY WORTLEY MONTAGU

2022. augusztus 21-én 260 éve hunyt el MARY WORTLEY MONTAGU, a himlőoltás “anyja”

Főúri család lánya volt, s igencsak különc, botrányoktól sem mentes életet élt. Sokat utazott, férje egy időben Anglia törökországi nagykövete volt, ő pedig szellemes levelekben számolt be úti kalandjairól. Egyébként járt nálunk is, itt szerzett élményeiről szóló írásait “Régi utazások Magyarországon és a Balkán félszigeten” címmel magyarul is kiadták.

Múlhatatlan érdeme azonban, hogy ő végeztette el az első himlőoltást, saját gyermekén. S mivel a védőoltásnak köszönhetően a gyerek átvészelte a törökországi himlőjárványt, rábeszélte I. György angol királyt is a védőoltás bevezetésére. Természetesen a királyi sarjakon nagyobb elővigyázatosság volt indokolt, ezért Lady Montagu azt javasolta a királynak, hat halálraítéltnek kegyelmezzenek meg, ha megengedik, hogy beoltsák őket. Szegények örömmel vállalták a kockázatot a biztos halál helyett, s valamennyien túl is élték a védőoltást. Ezután néhány lelencgyereken is kipróbálták a vakcinát, majd a walesi hercegnő beoltatta saját gyermekeit is.

Így kezdett elterjedni a himlő elleni védőoltás, amelyet voltaképpen egy kalandos életű szépasszonynak, Lady Montagunak köszönhet az emberiség. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.