115 született LAURENCE OLIVIER

2022. május 22-én 115 született LAURENCE OLIVIER angol színész és rendező

A hangosfilm térhódításának idején Hollywood meghódítását tűzte ki célul, s az akkoriban népszerű Douglas Fairbanks és Ronald Colman örökébe kívánt lépni. Minden szépen alakulni látszott, még a bajuszát is az akkor divatosra nyírta, és a rendezők is meg voltak vele elégedve. A nagy kiugrásra a Krisztina királynő című film férfi főszerepe kínált volna lehetőséget, ám a főhősnő, Greta Garbo az utolsó pillanatban megvétózta a szereposztást, s kikötötte; vagy Olivier játszik a filmben vagy ő. A producerek természetesen a már befutott színésznőt választották, Olivier pedig annyira méltánytalannak érezte az eljárást, hogy összepakolt, és hazatért Angliába.

Ahol bizonyítani akarta tehetségét, és sikerült is neki, néhány év alatt a legjelentősebb Shakespeare-színészek egyike lett belőle, szinte minden főszerepet eljátszott; volt Hamlet, Macbeth és IV. Richárd, s minden alakítására alaposan felkészült, a Hamlet előtt még Helsingörbe is elment – pedig a várat csak jóval Hamlet kora után kezdték építeni. Különösen emlékezetes előadása volt a londoni Romeo és Júlia, mert abban ismerkedett meg Vivien Leigh-vel, aki teljesen elbolondította, otthagyta érte a feleségét, a gyerekeit, de házasságuk igencsak viharosra sikeredett. Vivien ugyanis ivott és nem vetette meg az utcáról felszedett fiúk alkalmi szolgáltatásait sem.

De a lovaggá ütött Sir Laurence tekintélyén nem esett csorba, mint élő klasszikus élte le életének utolsó évtizedeit, s bár mindenki ódákat zengett róla, ő nem csodálatos alakításaira volt büszke, hanem a főztjére. (Kalendárium Press)

 

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.