115 éve született JOHN WAYNE

2022. május 26-án 115 éve született JOHN WAYNE Oscar-díjas amerikai színész és rendező

Fiatalon sportos fickó volt, nemcsak elsőrendű lovas, de például kiváló búvár is. Húszévesen kezdett filmezni, s kezdetben remek testi adottságaival érvényesült. A világhíres rendező, John Ford azonban a harmincas évek végén megújítani igyekezvén a westernfilm műfaját azon gondolkodott, mi lenne, ha a filmek keménykötésű hősei ezentúl némi gógyival is rendelkeznének?

Első ilyen stílusban készült filmje a Hatosfogat volt, amelynek forgatókönyvét megmutatta Johnnynak is, tanácsát kérve, ki lenne az alkalmas főszereplő? Wayne persze borzasztóan szerette volna megkapni a főszerepet, de úgy okoskodott; ha maga ajánlkozik fel, Ford azt gondolhatja majd, hogy egy beképzelt hólyag, ezért nagy ravaszul egy olyan színészt – Lloyd Nolant – ajánlott, akiről tudta; minden adottsága megvan a feladathoz, de sejtette, hogy valójában mégsem felelne meg. John Ford persze átlátott a szitán, s mivel pont olyan szereplőt keresett, akinek van annyi sütnivalója, hogy így taktikázzon, John Wayne-t választotta. Aki aztán több mint száz filmben bizonyította, hogy ő annak az amerikai hősnek az igazi megtestesítője, aki kissé faragatlan ugyan, de helyén van az esze, s mindig az igaz ügyért harcol.

Filmjeivel azonban manapság sok baj van, hősünk ugyanis állandóan bagózik és iszik bennük, s ezt így tette Wayne a magánéletben is, italozása miatt több balhénak is főszereplője volt, de a filmstúdió mindig kimentette a törvény karmai közül. Az sem véletlen, hogy pár éve digitális technikával “életre keltették”, hogy a képernyőn egy menő sörfajtát reklámozzon. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.