235 éve hunyt el LEOPOLD MOZART

2022. május 28-án 235 éve hunyt el LEOPOLD MOZART osztrák zeneszerző

Ő maga sem volt tehetség híján, komponált néhány sikerült szimfóniát, és a szakemberek értékesnek tartják hegedűiskoláját, legjelentősebb “tette” mégis az, hogy ő nemzette minden idők egyik legnagyobb zenei zsenijét, Wolfgang Amadeus Mozartot. Egyébként konszolidált polgári jólétben élt feleségével, s ennek is köszönhető, hogy hat gyermekük közül ötnek az elvesztése után vállalkoztak egy hetedikre is, aki –  mint a népmesék legkisebb, hetedik fia – messzeföldön híres lett. Leopold Mozart elévülhetetlen érdeme az is, hogy időben felfigyelt fia tehetségére, és amolyan korabeli menedzserként mindent meg is tett, hogy fiából sikeres zenészt neveljen. Sokszor Wolfgang ellenében is, akit szeretetteljes szigorral cipelt végig Európán, hogy megismertesse tehetségét a világgal. Wolfgang persze ahogy idősebb lett, egyre nyűgösebbnek érezte apja pártfogását, szegény Leopold egy levélben kedvesen emlékeztette is a fiát: “gyerekkorodban… megcsókoltál az orrom hegyén, s azt mondtad, hogy ha öreg leszek, üvegtartóban fogsz őrizni, a levegőtől is óvsz, s mindig magadnál tartasz nagy becsben.” (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in classical music, halálozási évforduló, külföldi évfordulók, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.