40 éve hunyt el LUIS BUNUEL

2023. július 29-én 40 éve hunyt el LUIS BUNUEL spanyol filmrendező

Igazi filmművész volt, így művészfilmjei – amelyek különben életművének legértékesebb alkotásai – ma kissé nehezen találják meg az utat a nagyközönséghez.

Igaz, ami igaz, ezen filmjeit nem könnyű megérteni, a világhírű festővel, a szürrealista mozgalom atyjával, Salvador Dalíval közösen készített Az andalúziai kutya például olyan mint egy rejtvény. Tele nyelvi leleményekkel, bonyolult szürrealista szimbólumokkal, utalásokkal, s olyan képekkel, amelyek szinte sokkolják a nézőt. A film egyébként bemutatásakor óriási botrányt keltett, maga Bunuel is elismerte, hogy filmje “egy kétségbeesett, szenvedélyes felhívás gyilkosságra”.

Bunuel persze “nézhető” filmeket is készített, melyek közül A nap szépe, A vágy titokzatos tárgya, A burzsoázia diszkrét bája, az Egy szobalány naplója és A szabadság fantomja a széles közönség körében is kedvező fogadtatásra talált. Egykoron még alkotói sorozata is ment a magyar tévében.

Bunuel persze, igazi szürrealistához méltóan, mindig ügyelt arra, hogy meghökkentse nézőit. Viridiana című remekművéért például – amely Cannes-ben nagydíjat kapott – a Vatikán szinte kiátkozta. (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.