2085 éve született AUGUSTUS

2085 éve, Kr.e. 63. szeptember 23-án született AUGUSTUS római császár

Gaius Octavianus nagybátyja, Iulius Caesar meggyilkolása utáni zavaros években vetette meg hatalmának alapjait, Marcus Antonius és Marcus Lepidus társaságában triumvirátust alapított, majd ellenségeit és barátait egyaránt legázolva egyszemélyes hatalmat szerzett Rómában.

Ő volt a hatalmas birodalom első egyeduralkodója, akinek regnálása rendkívül jó emléket hagyott a rómaiakban és a kései utókorban egyaránt. A politikai és a gazdasági helyzet megszilárdult, s az első császár alatt élte aranykorát a római kultúra. Jobb is arra emlékezni, hogy az Augustus legbelső köréhez tartozó Maecenas – a mecénás szó névadója – bőkezűen támogatta az alkotók egész sorát, mint arra, hogy a császár valójában számító diktátor volt, aki leghűségesebb embereit is meggyilkoltatta, ha ellene fordultak.

Augustus későbbi kedvező megítélésében nagy szerepet játszott, hogy utódainak nagy többsége hidegfejű gyilkos vagy vérengző elmebeteg volt. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press John Williams életrajzi könyvét kínálja 25% kedvezménnyel. A könyv korlátozott példányban áll rendelkezésre. Megrendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in ókor and tagged , . Bookmark the permalink.