95 éves CSERNUS MARIANN

2023. október 30-án 95 éves CSERNUS MARIANN színésznő

1948-ban Egri István, a kiváló színész, rendező, a Pesti Színház akkori igazgatója elkeveredett egy műkedvelő előadásra, ahol lelkes amatőrök a Laodameia című drámát játszották. Egrinek feltűnt a címszereplő tehetsége, odament hozzá, és leszerződtette a húszéves lányt a színházába. Aki két év múlva már a Nemzeti Színházban játszott, és ott játszik ma is. Bár az már nem a Nemzeti, Pesti Magyar Színház a neve, de hogy mindenki képben legyen: maradt a Hevesi Sándor téren.

A színház örökös tagja, természetesen nyugdíjas, de nehogy azt higgyük, hogy néha be-bejár a büfébe a régi szép időkről mesélni a fiataloknak, ma is játszik, a Házasságon innen, házasságon túl című darabban tapsolhat neki a közönség. Még pár éve is műsoron volt az 1982-ben bemutatott egyszemélyes produkciója, Károlyi Gáspár Vizsolyi Bibliája, ami két óra hosszúságú. De szokva van a hatalmas energiákat felemésztő monodrámákhoz, Weöres Sándor Psychéjének szintén kétórás előadását ötszázszor adta elő, de volt önálló estje Jászai Mari naplójával is. Liv Ullmann naplóját is előadta – saját fordításában -, de ez nem volt elég neki, hozzácsapta Simone de Beauvoir egy kötetét is, s egyben mondta el a kettőt. Az is bravúros teljesítmény volt, hogy a Macskajáték Gizáját párhuzamosan játszotta magyarul és németül, kész csoda, hogy nem zavarodott bele.

De bámulatos teljesítményeit napestig lehetne sorolni, de ma is úgy fog az agya, hogy nehezen veszik fel vele a versenyt még a fiatalok is. Mivel mindig van kutyája, sokat sétál, rendszeresen úszik egy-egy órát – közben elmondja magában a Vizsolyi Biblia felét -, nyaranta őrségi házában piheni ki az évad fáradalmait. Ott nagyokat alszik az asztal tetején. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.