260 éve hunyt el ANTOINE-FRANCOIS PRÉVOST D’EXILES

2023. november 25-én 260 éve hunyt el ANTOINE-FRANCOIS PRÉVOST D’EXILES francia író

Sokat írt és érdekesen élt, de az utókor nemigen tud róla többet, mint hogy ő írta a Manon Lescaut-t. Élete során felváltva volt korhely katona és csöndesen elmélkedő szerzetes. Ha éppen katona volt, akkor megcsömörlött a sok kicsapongástól és egy apátságba menekült, ha meg ott élt, akkor a szerelmi vágy kínozta.

Szinte sosem volt pénze, pedig sokat keresett, de imádta a nőket, és minden vagyonát rájuk költötte. Botrányos kalandjai miatt sokszor kellett menekülnie az elfogatóparancs elől, szinte állandóan adósságok terhe alatt nyögött. Szinte érthetetlen, hogy mikor volt ideje írni, tény azonban, hogy több mint kétszáz műve maradt fenn, mégis “egykönyves író”. A Manon Lescaut-t 34 évesen írta, s Manon és Des Grieux lovag története a szerelmi vágy mítosza lett. Maupassant szerint a mű halhatatlansága abban áll, hogy Manon bája és hűtlensége, kelleme és kiállhatatlansága “a teljes nőt mutatják, s olyannak, amilyen mindig is volt, van és lesz”.

A mű a zenés színpad számára is kiváló témát adott; Halévy balettnek dolgozta fel, és számos operát írtak belőle, például Massenet és Puccini. A híres történet persze meghódította a filmvásznat is, előbb némafilmek készültek belőle, majd a hangosfilm segítségével Des Grieux lovag meg is szólalt, és feltette a nagy kérdést: “Ha igaz az a tétel, hogy az Ég segítsége mindenkor egyenlő erejű a szenvedéllyel, mi a magyarázata annak az ellenállhatatlan, gyászos erőnek, amely egyszerre elragad a kötelességtől, ami ellen nem lehet védekezni, és még lelkiismeretfurdalást sem érez az ember?” (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható idegen nyelvű könyveket új, teljes árú vagy antikvár példányban próbáljuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.